Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štědrý den se neobejde bez vánočky. Zadělávání těsta, pletení i pečení si pak mnozí zkoušejí s předstihem, aby byla na Štědrý den opravdu bezchybná. Jak dlouho má však vánočka správně kynout?

Na vánočce si mnozí z nás pochutnávají už při snídani Štědrého dne, další kolo pak přichází po štědrovečerní večeři, kdy toužíte po něčem sladkém - ale cukroví to není. Správný čas kynutí vánočky není nikdy stejný, proto vám poradíme, podle čeho se orientovat, abyste docílili dokonale vypadající a ještě lépe chutnající vánočky.

Jak dlouho kyne těsto na vánočku

Jako první je nezbytné podělit se o informaci, že jakékoliv časové údaje o kynutí těsta jsou vždy pouze orientační (a to u jakéhokoliv kynutého těsta - nejen u vánočky). Záleží totiž na kvalitě použitých surovin, správném propracování těsta, ale i na místě následného kynutí. To musí být teplé a bez sebemenšího průvanu.

  1. Vánočkové těsto kyne dvakrát. Poprvé zhruba 60–90 minut - raději se však orientujte jeho vzhledem. Zkrátka musí dosáhnout dvojnásobku objemu.
  2. Podruhé kyne už v podobě spletené vánočky, a to zpravidla 40–60 minut. Zde se řiďte taktéž podle vzhledu, ale také podle prstového testu. Tedy vánočka musí zřetelně zvětšit svůj objem a pokud do ní lehce zaboříte prst, důlek se pomalu vrátí zpět. Pokud by důlek zůstal neměnný, vánočka vám překynula.

Tip: Zcela jinému pohledu vás pak naučí lednicové kynutí těsta, kdy jemně nakynuté těsto vložíte zakryté do lednice a necháte kynout - třeba přes noc.

Časové údaje tedy slouží pouze k orientaci, jak dlouho by těsto mělo kynout v ideální podmínkách. Ovšem změnu v kynutí těsta způsobí studený vzduch v kuchyni, vyhřátí prostoru z předchozího vaření či pečení, ale také průvan z otevřeného okna.

Už víte, na co si dát při kynutí vánočky pozor? Můžete si to vyzkoušet v praxi, názorný videonávod vás provede přípravou domácí vánočky krok za krokem.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky