Jak dlouho kyne těsto na vánočku? Přesný čas určit nelze, záleží na více faktorech
Štědrý den se neobejde bez vánočky. Zadělávání těsta, pletení i pečení si pak mnozí zkoušejí s předstihem, aby byla na Štědrý den opravdu bezchybná. Jak dlouho má však vánočka správně kynout?
Na vánočce si mnozí z nás pochutnávají už při snídani Štědrého dne, další kolo pak přichází po štědrovečerní večeři, kdy toužíte po něčem sladkém - ale cukroví to není. Správný čas kynutí vánočky není nikdy stejný, proto vám poradíme, podle čeho se orientovat, abyste docílili dokonale vypadající a ještě lépe chutnající vánočky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak dlouho kyne těsto na vánočku
Jako první je nezbytné podělit se o informaci, že jakékoliv časové údaje o kynutí těsta jsou vždy pouze orientační (a to u jakéhokoliv kynutého těsta - nejen u vánočky). Záleží totiž na kvalitě použitých surovin, správném propracování těsta, ale i na místě následného kynutí. To musí být teplé a bez sebemenšího průvanu.
- Vánočkové těsto kyne dvakrát. Poprvé zhruba 60–90 minut - raději se však orientujte jeho vzhledem. Zkrátka musí dosáhnout dvojnásobku objemu.
- Podruhé kyne už v podobě spletené vánočky, a to zpravidla 40–60 minut. Zde se řiďte taktéž podle vzhledu, ale také podle prstového testu. Tedy vánočka musí zřetelně zvětšit svůj objem a pokud do ní lehce zaboříte prst, důlek se pomalu vrátí zpět. Pokud by důlek zůstal neměnný, vánočka vám překynula.
Tip: Zcela jinému pohledu vás pak naučí lednicové kynutí těsta, kdy jemně nakynuté těsto vložíte zakryté do lednice a necháte kynout - třeba přes noc.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časové údaje tedy slouží pouze k orientaci, jak dlouho by těsto mělo kynout v ideální podmínkách. Ovšem změnu v kynutí těsta způsobí studený vzduch v kuchyni, vyhřátí prostoru z předchozího vaření či pečení, ale také průvan z otevřeného okna.
Už víte, na co si dát při kynutí vánočky pozor? Můžete si to vyzkoušet v praxi, názorný videonávod vás provede přípravou domácí vánočky krok za krokem.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Komentáře