Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažený květák s vařenými bramborami a domácí tatarkou je českou klasikou. Předtím, než květák obalíme a dáme na pánev, je dobré jej chvíli povařit, díky čemuž se lépe propeče a nebude uvnitř tvrdý.

Smažený květák je chutné bezmasé jídlo, na kterém si pochutná celá rodina. Květák rozdělujeme na větší či menší růžičky, které se lépe dokřupava opečou. Mnoho kuchtíků květák před smažením krátce povaří, díky čemuž bude rychleji hotový, uvnitř krásně měkký a na povrchu křupavý. Také na něm bude lépe držet případné těstíčko

Jak dlouho se vaří květák před smažením

Doba předvaření květáku závisí na velikosti květákových růžiček. Květák by měl být poloměkký, aby se nám na pánvi nerozpadl. Dáváme pozor, abychom květák nerozvařili; z takového květáku jsou potom lepší květákové placičky. A jak na to? 

  1. Květák omyjte a rozeberte na přibližně stejně velké růžičky. 
  2. Vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 5–7 minut
  3. Vyzkoušejte po 5 minutách propíchnout květák vidličkou; nemělo by to jít příliš snadno. 
  4. Poté květák sceďte a nechte mírně vychladnout, případně i osušte papírovými utěrkami. 
  5. Obalujte květák v trojobalu a smažte nebo pečte v troubě dozlatova. 

Tip: Uvařený květák můžete krátce zchladit ponořením do ledové vody, čímž se zastaví proces vaření a květák bude tak akorát. 

Připravte si smažený květák podle našeho videoreceptu. Podáváme ho se zeleninovým salátem nebo vařenými brambory. Přejeme dobrou chuť. 

Komentáře

Naposledy jste si prohlédli