

Smažený květák se sýrem
Suroviny 3 porce
- 1 květák a z něho 8 růžic
- 2 vejce
- 100 g tvrdého nastrouhaného sýra
- trochu hladké mouky
- strouhanka
- muškátový oříšek
- olej
- sůl
Postup přípravy receptu
Z květáku si vyloupneme 8 růžic, ostatní, tedy střed si necháme na polévku, umyjeme horkou vodou a necháme ho okapat.
Zatím si připravíme do misky vajíčka s trochou mouky, rozšleháme, přidáme špetku muškátového oříšku, sůl a nastrouhaný sýr, promícháme.
Osušené růžice osolíme a namáčíme v sýru, pak hned ve strouhance, tak obalíme všechny a dáme si do hlubšího, většího kastrolu olej a do horkého vkládáme obalený květák, který přikryjeme poklicí a oheň stáhneme na minimum, aby se syrový květák produsil a zároveň osmažil.
Smažíme déle a celou dobu růžice překládáme na jinou stranu, aby byly pravidelně osmažené. Když máme hotovo, dáme pokličku pryč a chvilku necháme na plnou teplotu ještě osmažit.
Poznámka od kuchařky
Dělám ho tak léta a nikdy ho nepředvařuji, tento není mazlavý, ale mírně chrupká. Byly brambory s tatarskou omáčkou.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Smažený květák se sýrem
-
Zrovna mám květák v hrnci a říkám si jak ho udělat jinak než jindy, super určitě vyzkouším!
-
Dneska bude a už se na něj těšííím
-
+14
-
Bibinko někdy smažím obalené v sýrovém těstíčku,zkusím i tady tuhle tvou verzi
Bude také určitě príma
+13
-
Bibulko,nemohla jsi to vložit minulý týden...?
Pořád jsem přemítala, co originálního s pěkným květákem, až skončil obyčejně smažený v trojobalu. Proč mě jen ten sýr nenapadl...
? Tak příště, díky za recept.
-
Bibi, dobre to vypadá, tento týždeň určite bude karfiol
-
no to musí být dobrota
-
Pekné!
-
Bibinko, zítra vyzkouším, se sýrem jsem to ještě nedělala. Jinak já květák vůbec nevařím, jen růžičky osolím, a promísím rukama větší množství růžiček najednou ve větší misce v těstíčku z vajec, mouky př. trochy mléka a pak všechno přendám do další větší mísy se strouhankou a jen zase rukama růžičky promísím a mám obalený květák za chvilinku. Neobaluji každou růžičku zvlášť. Smažím ale nějakou dobu pod pokličkou a zvolna, ať se květák i podusí. Pokaždé je měkký tak akorát
Bodík jsem už dala dřív
-
Bibi, uvažuji o květáku zítra
-
Daniella O.: já taky..krátce,cca3-4 min převařím,zchladím,obalím...
Bibidalší +1
-
to musí byť dobrota
-
Moc pěkné, taky vždycky květák předvařím. Vyzkouším i takhle a se sýrem je to dobrý nápad
-
Bibinko, pekne....
. Hodim ho do fritaku na nizkou teplotu. Jednoduche, levne a vyborne. Diky za receptik a mas prvni bodik. Zatim jsem kvetak vzdy predvarovala, tak urcite vyzkousim ten tvuj
.