Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrách patří mezi luštěniny, proto i pro něj platí, že je výživný a vydatný. Jeho vaření je snadné a chuť výborná. Z hrachu vaříme především polévky a kaše. Vaření trvá déle u celého hrachu, kdežto půlený hrách je oblíbený pro svou rychlejší přípravu.

Hrách je mimořádně levná surovina, přitom hodnotná a plná živin. Hrách patří mezi potraviny, které se vyplatí mít doma v zásobě, stejně jako další luštěniny. Je velmi trvanlivý, nezabere mnoho místa a snadno se skladuje, proto je vhodné využít občasnou akční cenu a zásobit se. Hrách patří mezi oblíbené suroviny našich babiček, které dokázaly i z mála připravit chutné a zdravé jídlo

Jak dlouho vařit hrách

Rozdíl je, jestli si koupíte hrách celý nebo půlený.

  • Většinou dáváme přednost hrachu půlenému, protože jeho příprava je rychlejší. Půlený hrách není potřeba předem namáčet, vaření trvá přibližně 45 minut.
  • Celý hrách je lepší namočit, poté je potřeba ještě 1–1,5 hod. varu, aby změkl. Pokud namočení vynecháte, počítejte s časem ještě o půl hodiny delším.

Tip: Vaření bude snazší, když použijete buď tlakový nebo pomalý hrnec. Vaření v pomalém hrnci je pro luštěniny ideální - nehrozí, že vám začnou utíkat z hrnce, ani nebudete mít kuchyň plnou páry. Pokud vaříte luštěniny častěji, pomalý hrnec se vám vyplatí.

Jak správně uvařit hrách

Vaření hrachu je sice snadné, ale je dobré vědět, jak postupovat.

  • Hrách nejprve nasypte do sítka a propláchněte ho studenou vodou. 
  • Celý hrách přes noc namočte, druhý den vodu z máčení vylijte, protože obsahuje látky, které způsobují nadýmání.
  • Nalijte k hrachu čerstvou vodu, můžete přidat oblíbené koření (např. majoránku, saturejku, bobkový list). Pro výraznější chuť vyzkoušejte hrách místo ve vodě vařit ve vývaru. V průběhu vaření můžete ještě přidat zeleninu (především kořenovou).
  • Nepřidávejte sůl, protože zpomaluje měknutí luštěnin. Pokrm osolte až na závěr.
  • Vařte hrách při mírné teplotě až do změknutí, během vaření ho kontrolujte, aby se nepřichytil ke dnu nebo nezačal utíkat.
  • Pěnu, která se při vaření tvoří, odebírejte lžící nebo naběračkou.
  • Hrách, který má mít jemnou kašovitou konzistenci, rozmixujte ke konci vaření tyčovým mixérem. K hrachu se výborně hodí česnek, který můžete rozmixovat společně s hrachem, pak už déle nevařte.

Jak si pochutnat na hrachu

Z hrachu snadno uvaříte výbornou polévku, není ji potřeba vůbec zahušťovat, příjemné konzistence dosáhnete rozmixováním. Do hrachové polévky se výtečně hodí opečené krutonky ze staršího pečiva. Dalším oblíbeným jídlem je hrachová kaše s opečenou uzeninou a kyselou okurkou nebo také s kysaným zelím. Též hrách a kroupy patří mezi vydatná a chutná jídla. Hrách je skvělý i do pomazánek nebo do karbanátků podobně jako jiné luštěniny.

Hrachovou polévku si můžete uvařit podle následujícího videoreceptu:

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky