Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilované houby mají intenzivní a jedinečnou chuť, navíc si zachovávají příjemně masitou texturu. Jsou dokonalým hlavním jídlem pro vegetariány nebo skvělou přílohou třeba ke steaku. Než je dáte na rošt, vyhněte se nejčastějším chybám.

Grilování koncentruje přirozenou chuť hub a vytvoří na jejich povrchu tenkou křupavou kůrku, čímž se stávají dokonalou pochoutkou. Na rozdíl od větších kusů masa jsou houby poměrně rychle hotové a jejich příprava je jednoduchá. Stačí houby pouze očistit, naložit do marinády a šup s nimi na rošt, kde se z nich do deseti minut stane delikatesa s minimem kalorií a tuku

Jak grilovat houby

Ke grilování jsou nejvhodnější masité houby s větším kloboukem. Přesně takovými jsou žampiony portobello, větší bílé žampiony nebo hlíva ústřičná. Pochutnáme si však i na bedle, ryzci, liškách nebo houbách shiitake. A jak je grilovat? 

  1. Čištění: Nejdříve houby očistěte. Postačí je otřít papírovou utěrkou nebo vlhkým hadříkem, avšak neoplachujte, houby by nasákly vlhkost. 
  2. Marináda: Naložte houby alespoň na 30 minut do marinády. Dodá jim chuť a houby se nevysuší. Na marinádu se hodí olivový olej, česnek, mletý pepř a bylinky v podobě rozmarýnu, oregana či tymiánu. Šmrnc dodá také pár kapek citronové šťávy. Solte až těsně před grilováním, sůl totiž vytahuje z hub vodu. 
  3. Grilování: Potřete rošt zlehka olejem, rozložte marinované houby a grilujte je na středním žáru 5–8 minut z každé strany (podle velikosti hub). Neotáčejte příliš často, aby se houby nerozpadly. 
  4. Kontrola: Správně ugrilované houby jsou na dotek měkké, mírně opečené, ale stále šťavnaté. 
  5. Dosolení: Grilované houby na talíři posolte podle chuti, posypte je čerstvými bylinkami (petrželka, pažitka) a můžete je zakápnout zlehka citronovou šťávou

Ať už na pánvi nebo na grilu, vyzkoušejte žampiony snadno a rychle. Jsou výborné jako samostatný hlavní chod s bramborami či pečivem nebo jako příloha k masu. S přípravou pomůže náš podrobný videorecept

Komentáře

Další tipy a triky