Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přinesli jste si bedlovou nadílku z lesa? Pokud se jedná o několik klobouků, spotřebujete je jistě co nejdříve na některé oblíbené jídlo. Výborné jsou bedly na kmíně nebo smažené v trojobalu. Pokud ale na vaše zpracování čekají další a další bedly, můžete jich část usušit nebo zmrazit. S mražením vám poradíme.

Bedly donesené z lesa je potřeba co nejdříve zpracovat, nejlépe v den, kdy jste je našli a utrhli. Brzy totiž začíná klesat jejich kvalita - houby sesychají a některé z nich mohou začít plesnivět. Včasné zpracování je zárukou kvalitního uskladnění. Mražení je snadné a takto uložené houby využijete během následující zimy na chutná jídla. Dají se smažit v trojobalu nebo připravit na kmíně, přidávat do karbanátků, omáček i zapékaných jídel. Jsou vhodné pod maso i do zeleninových směsí.

Bedly mrazíme (stejně jako další houby) krátce tepelně upravené nebo syrové

  1. K mražení vybíráme pouze houby výborné kvality, zdravé a svěží. Odstraníme z nich nejprve všechny větší nečistoty (listy, jehličí) a velmi rychle je opláchneme pod tekoucí chladnou vodou. Necháme je krátce okapat, případně je lehce osušíme papírovou utěrkou.
  2. Pak je upravíme na vhodnou velikost. Buď je nakrájíme na menší kousky nebo jen rukou rozdělíme (rozlomíme) na vhodné části. Menší kousky jsou skladnější, ale záleží na plánovaném způsobu využití.
  3. Mražení bez tepelné úpravy: Připravené houby můžeme rovnou zmrazit. Nadrobno nakrájené kousky dáváme do sáčků, větší kusy raději do krabiček, aby se nepomačkaly, a pokud potřebujeme, aby se kousky neslepily, raději je proložíme. Tento způsob mražení je rychlejší, ale tepelně neupravené houby mají kratší trvanlivost a zaberou v mrazáku více místa.
  4. Tip: Zmrazit můžeme i bedly obalené v trojobalu. Po vyjmutí z mrazáku je co nejdříve smažíme, ještě nerozmrzlé.
  5. Mražení s tepelnou úpravou: Postup přípravy hub k mražení podrobně popisuje náš další článek. Tepelně upravené houby jsou trvanlivější a v mrazáku zaberou výrazně méně místa. Po tepelné úpravě vařením nebo dušením houby co nejdříve zchladíme a zmrazíme. 
  6. Bedly ukládáme do mikrotenových sáčků nebo krabiček pouze v takovém množství, které naráz spotřebujeme.
  7. Sáčky je vhodné označit názvem obsahu a datem uložení, pro lepší orientaci.
  8. Při mražení sáčky nejprve uložíme do mrazáku na různá místa, dál od sebe, aby mražení probíhalo co nejrychleji. Po chvíli je můžeme seskládat.

Mražené houby používáme podle potřeby, před použitím je zásadně nerozmrazujeme - ihned po vyjmutí z mrazničky je tepelně upravíme. V žádném případě jednou rozmrazené houby znovu nemrazíme

Podle následujícího videa si můžete připravit nejoblíbenější bedlové jídlo - bedly na kmíně. Použít můžete i houby z mrazáku.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky