Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na domácí uzení masa? Dbejte na správnou přípravu i vhodné skladování
Zdroj: Pexels, Julia Filirovska

Uzení metodou studeného kouře patří mezi nejstarší techniky pro uchování masa, postup vyžaduje dostatek času i trpělivosti, aby se pochoutky vydařily. Klíčové kroky jsou v naložení masa a následném uzení při správné teplotě.

K samotnému uzení se skvěle hodí různé druhy masa, nejvhodnější jsou však tučnější části, jako je krkovice, plec či bůček. Mimo maso můžete udit také sýry, ryby nebo domácí klobásy, které získají naprosto dokonalou a specifickou vůni i chuť.

Jak na domácí uzení

Uzení je po staletí oblíbená metoda konzervace masa, které díky látkám obsaženým v kouři získá nezaměnitelné aroma a chuť.

  1. Výběr masa: Vybírejte vždy maso perfektní kvality, nejchutnější jsou k uzení tučnější části vepřového masa, které nebudou po vyuzení vysušené
  2. Nakládání masa: Nejdůležitějším krokem před samotným uzením je nakládání masa do soli či solného roztoku, pak je ponecháte několik týdnů odpočívat, aby získalo báječnou chuť.
  3. Příprava před uzením: Ještě před uzením je třeba naložené kousky masa vytáhnout a omýt vodou od soli. Maso poté osušte papírovou utěrkou nebo rozvěste na háčky a nechte oschnout.
  4. Uzení masa: Před vložením masa do udírny je třeba promyslet, jakým způsobem budete maso udit. Vybrat si můžete metodu pomocí teplého či studeného kouře, které se liší teplotou v udírně a dobou uzení.
  5. Skladování po uzení: Maso nechte po vyuzení pomalu vychladnout buď v udírně nebo na chladném a suchém místě.

Pojďte si připravit senzační vepřové koleno, které po upečení získá nádhernou tmavou barvu a jemně nasládlou chuť a to díky použité medové marinádě. Takovým pokrmem nepohrdne žádné chlapské osazenstvo v rodině.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky