Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřový bok neboli bůček patří sice k tučnějším kouskům masa, díky tomu je však vynikající a šťavnatý. Bůček si vychutnáváme pečený, uzený, dušený, plněný jako roládu i grilovaný. A jak ho dovést k dokonalosti? Skvělou marinádou.

Vepřový bůček je prorostlá část masa. Tuk je nositelem chuti, ale také se postará o šťavnatý výsledek. Nejoblíbenější příprava bůčku je pečení, při kterém se vytvoří křupavá kůrka. A aby byl výsledek dokonalý, doporučujeme si dát trochu práce navíc a maso předem naložit do marinády

Jak naložit bůček před pečením

Před naložením do marinády doporučujeme do kůže bůčku udělat ostrým nožem mělké zářezy, čímž marináda lépe pronikne k masu a kůrka bude křupavější. Maso marinujeme ideálně přes noc v lednici. Inspirujte se nejoblíbenějšími marinádami:

  1. Pikantní marináda: 2 lžíce oleje, 2 lžíce sladké chilli omáčky, 1 lžíce pikantní hořčice, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce sójové omáčky, 3 stroužky utřeného česneku, 1/2–1 lžička chilli pasty a 1 lžička mleté papriky. 
  2. Marináda z jogurtu a majoránky: 3 stroužky česneku, 3 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce sladké chilli omáčky, 1–2 lžičky sušené majoránky, 1 lžička mleté papriky a podle chuti pepř, mletý kmín a sůl. 
  3. Toskánská marináda: 1 lžička rozmarýnu, 1 lžička tymiánu, 1 lžička oregana, 1 lžička sušeného česneku, 4 stroužky utřeného česneku, 1 větší nakrájenou cibuli, 1 lžička chilli koření a podle chuti sůl. 

Postup: Všechny ingredience dobře promícháme a marinádu naneseme na bůček ze všech stran a do všech záhybů. Zakryjeme fólií a umístíme na noc do lednice. 

Připravte si podle našeho videonávodu vynikající pikantní bůček na hořčici. Podáváme s čerstvým chlebem, křenem, hořčicí a kyselou okurkou. Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky