Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Aspik má stejné složení jako sulc a huspenina. Připravuje se vyvařením klihovitých částí masa a následného ztuhnutí vývaru, ale také z vody nebo šťávy se želatinou či agarem. Aspik se používá ve slané i sladké kuchyni.

Aspik je průhledná nebo poloprůhledná jedlá hmota, v které jsou ukryty různé suroviny - maso, vejce, ovoce, zelenina. Protože se aspik připravuje mnoha způsoby, používá se k jeho přípravě různé koření a dochucovadla. Poradíme, jaká to jsou.

Čím ochutit aspik ve sladké kuchyni

Sladký sirup nebo roztok se želatinou ochutíme cukrem, kyselinou citrónovou nebo citrusovou šťávou. Použít můžeme džus, šťávu z kompotu a také vhodné koření, jakým je například skořice, hřebíček a badyán.

Čím ochutit aspik ve slané kuchyni

Masový vývar ochutíme solí, pepřem, bobkovým listem a novým kořením. Na zeleninové aspiky se želatinou použijeme okurkový nálev, ochucenou majonézu nebo vývar z bujónové kostky.

Aspik z nálevu z kořenové zeleniny

Aspik připravíme z vývaru z kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), cibule a koření. Do vývaru přidáme cukr, ocet a kuličky pepře, povaříme a necháme vychladit. V teplém vývaru necháme nabobtnat želatinu a po jeho opětovném ohřátí a rozpuštění jím zalijeme maso nebo zeleninu ve formě.

Dostali jste chuť na aspik, sulc nebo huspeninu? Zkuste si podle našeho videa připravit tuto oblíbenou pochoutku:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli