Jak ochutit aspik? Chuťově neutrální potravina snese sůl, cukr, ocet i koření
Aspik má stejné složení jako sulc a huspenina. Připravuje se vyvařením klihovitých částí masa a následného ztuhnutí vývaru, ale také z vody nebo šťávy se želatinou či agarem. Aspik se používá ve slané i sladké kuchyni.
Aspik je průhledná nebo poloprůhledná jedlá hmota, v které jsou ukryty různé suroviny - maso, vejce, ovoce, zelenina. Protože se aspik připravuje mnoha způsoby, používá se k jeho přípravě různé koření a dochucovadla. Poradíme, jaká to jsou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím ochutit aspik ve sladké kuchyni
Sladký sirup nebo roztok se želatinou ochutíme cukrem, kyselinou citrónovou nebo citrusovou šťávou. Použít můžeme džus, šťávu z kompotu a také vhodné koření, jakým je například skořice, hřebíček a badyán.
Čím ochutit aspik ve slané kuchyni
Masový vývar ochutíme solí, pepřem, bobkovým listem a novým kořením. Na zeleninové aspiky se želatinou použijeme okurkový nálev, ochucenou majonézu nebo vývar z bujónové kostky.
Aspik z nálevu z kořenové zeleniny
Aspik připravíme z vývaru z kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), cibule a koření. Do vývaru přidáme cukr, ocet a kuličky pepře, povaříme a necháme vychladit. V teplém vývaru necháme nabobtnat želatinu a po jeho opětovném ohřátí a rozpuštění jím zalijeme maso nebo zeleninu ve formě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Dostali jste chuť na aspik, sulc nebo huspeninu? Zkuste si podle našeho videa připravit tuto oblíbenou pochoutku:
Komentáře