Jak poznat, že je cukroví upečené akorát? S tím vám poradíme
Pečení cukroví může být radost i starost. Starost tehdy, když se něco nedaří. A nezdar se začátečníkovi přihodí snadno, zvláště tehdy, když dosud neměl možnost nebo zájem v kuchyni pomáhat zkušenějším a leccos přitom odkoukat.
Téměř každý druh těsta na cukroví má jiné vlastnosti, jinak se zpracovává, peče se na jinou teplotu apod. Zkušení doporučují postupovat od jednoduchého a po osvojení základních znalostí pokračovat ke složitějším druhům, zkoušet a experimentovat teprve tehdy, až když spolehlivě zvládnete základy. S našimi radami se ale můžete nezdarům vyhnout.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak poznat, že je cukroví upečené akorát
Připálené není hezké, nedopečené může žluknout nebo se rozdrobit. Nabízíme několik tipů a rad, mezi nimi i některé "babičkovské".
- Cukroví často ještě "dojde" na horkém plechu.
- Doporučené časy v receptech berte jen jako orientační, každá trouba peče jinak.
- Řiďte se i čichem, upečené cukroví voní příjemně.
- Je rozdíl mezi pečením v horkovzdušné troubě a v obyčejné.
- Pokud ještě nevíte, jak vaše trouba peče, zkuste péct v první dávce jen 5–6 kusů, abyste nezkazili rovnou celý plech.
- U světlých drobných tvarů (linecké) stačí, když lehce zrůžoví spodní strana. Rohlíčkům začnou růžovět špičky.
- Povrch tvarů (perníčky) ztratí lesk a zmatní. Nenechte je v troubě dlouho, delším pečením ztvrdnou.
- Cukroví z dobře ošetřených formiček jde lehce vyklopit.
- Pěnové (bílkové) cukroví se jen suší, mělo by zůstat bílé. Upečené jde lehce odloupnout od pečicího papíru.
- U tmavého těsta se špatně poznává, kdy je upečené. Rozlomený kousek musí být propečený i uvnitř, u tenkých tvarů (vykrajované) stačí, když povrch kousků v troubě zmatní.
- Některé nedostatky po upečení lze zakrýt bohatším pocukrováním nebo zdobením polevami.
- Z nepodařeného cukroví můžete udělat cake pops, poháry nebo buchtu.
Zkuste podle našeho videoreceptu upéct snadné a výborné marokánky. Pečte je opravdu jen chvilku a při nízké teplotě.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře