Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečení cukroví může být radost i starost. Starost tehdy, když se něco nedaří. A nezdar se začátečníkovi přihodí snadno, zvláště tehdy, když dosud neměl možnost nebo zájem v kuchyni pomáhat zkušenějším a leccos přitom odkoukat.

Téměř každý druh těsta na cukroví má jiné vlastnosti, jinak se zpracovává, peče se na jinou teplotu apod. Zkušení doporučují postupovat od jednoduchého a po osvojení základních znalostí pokračovat ke složitějším druhům, zkoušet a experimentovat teprve tehdy, až když spolehlivě zvládnete základy. S našimi radami se ale můžete nezdarům vyhnout.

Jak poznat, že je cukroví upečené akorát

Připálené není hezké, nedopečené může žluknout nebo se rozdrobit. Nabízíme několik tipů a rad, mezi nimi i některé "babičkovské".

  • Cukroví často ještě "dojde" na horkém plechu.
  • Doporučené časy v receptech berte jen jako orientační, každá trouba peče jinak.
  • Řiďte se i čichem, upečené cukroví voní příjemně.
  • Je rozdíl mezi pečením v horkovzdušné troubě a v obyčejné. 
  • Pokud ještě nevíte, jak vaše trouba peče, zkuste péct v první dávce jen 5–6 kusů, abyste nezkazili rovnou celý plech.
  • světlých drobných tvarů (linecké) stačí, když lehce zrůžoví spodní strana. Rohlíčkům začnou růžovět špičky.
  • Povrch tvarů (perníčky) ztratí lesk a zmatní. Nenechte je v troubě dlouho, delším pečením ztvrdnou.
  • Cukroví z dobře ošetřených  formiček jde lehce vyklopit.
  • Pěnové (bílkové) cukroví se jen suší, mělo by zůstat bílé. Upečené jde lehce odloupnout od pečicího papíru.
  • U tmavého těsta se špatně poznává, kdy je upečené. Rozlomený kousek musí být propečený i uvnitř, u tenkých tvarů (vykrajované) stačí, když povrch kousků v troubě zmatní.
  • Některé nedostatky po upečení lze zakrýt bohatším pocukrováním nebo zdobením polevami.
  • Z nepodařeného cukroví můžete udělat cake pops, poháry nebo buchtu.

Zkuste podle našeho videoreceptu upéct snadné a výborné marokánky. Pečte je opravdu jen chvilku a při nízké teplotě.

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky