Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pražský koláč představuje jeden z mnoha tradičních českých moučníků. Jedná se o kulatý bochánek nadýchaného kynutého těsta, který v podélném řezu skrývá jemný pudinkový krém a nahoře ho zdobí skořicová drobenka.

Původ pražského koláče je obestřen tak trochu tajemstvím; do Česka ho nejspíše přivezli francouzští pekaři. Tak či tak se jedná o vynikající moučník, na kterém si každý rád pochutná. Jak ho však přivést k naprosté dokonalosti a naší spokojenosti?

Jak připravit a upéct pražský koláč

Na těsto si připravte 500 g hladké mouky, 1 špetku soli, 100 g cukru, 2 žloutky, 250 ml mléka, 30 g droždí, 150 ml oleje a 1 vejce na potření povrchu. Na drobenku budete potřebovat máslo, cukr, hrubou mouku, vanilkový cukr a mletou skořici. Vanilkový krém připravíte z 1 litru mléka, 4 vanilkových pudinků, 6 lžic cukru, 250 g másla a trošky rumu. Z tohoto množství ingrediencí vám vznikne 16 kusů koláčů.

  1. Z droždí, lžičky cukru z připraveného množství, lžičky mouky a trochy vlažného mléka připravte kvásek. Ten nechte vzejít, což trvá zhruba 10–15 minut.
  2. Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, žloutky, vzešlý kvásek, olej a zbytek vlažného mléka. Vypracujte hladké a nelepivé těsto, které nechte vykynout do dvojnásobku, časově zhruba 60–90 minut podle podmínek ke kynutí.
  3. Drobenku snadno připravíte smícháním hrubé mouky, cukru, vanilkového cukru a na kostičky nakrájeného másla. Ingredience promněte rukou tak, dokud se nespojí v jemné hrudky. Třetinu drobenky pak odeberte a přidejte do ní skořici.
  4. Na vanilkový krém uvařte pudink z mléka, pudinkových prášků a cukru. Uvařený pudink přikryjte potravinářskou fólií, čímž zabráníte vzniku škraloupu. Po vychladnutí pak přidejte pokrájenou kostku másla a trošku rumu (jen na ovonění a jemnou příchuť) a celou směs vyšlehejte do krému jemné konzistence.
  5. Troubu nechte předehřát na 180 °C a začněte pracovat s těstem - rozdělte ho na 80g bochánky, které následně skládejte na plech vyložený pečicím papírem, ovšem s dostatečným rozestupem, aby se při pečení a nabývání neslepily. Poté je nechte dalších zhruba 15 minut dokynout připravené na plechu.
  6. Po vykynutí bochánků je dlaní jemně zploštěte a pomažte rozšlehaným vejcem. Jejich střed posypte skořicovou drobenkou, okolo ní rozprostřete drobenku klasickou. Vytvoří to vzor jakéhosi terčíku. Koláče pečte při 180 °C dozlatova.
  7.  Po vychladnutí každý koláč rozkrojte a naplňte za pomocí cukrářského sáčku pudinkovým krémem. Poté na ně vraťte vrchní část, pocukrujte a podávejte.

Pražské koláče se těší velké oblibě u mlsných jazýčků, ovšem na přípravu je potřeba vyhradit si dostatek času, což mnohdy odrazuje hospodyňky. Věřte však, že za tu námahu to opravdu stojí a vy budete odměněni nejen obdivnými pohledy a pochvalami. Přípravou pražských koláčů vás provede názorný videorecept:

Komentáře

Další tipy a triky