Jak udělat karlovarský knedlík? Skvostně nadýchaný knedlík doplní omáčky i pečínky
Jemný karlovarský knedlík patří do české klasické kuchyně, která je milovaná po generace. Tuto oblíbenou přílohu připravíte z rohlíků - zároveň tím můžete zužitkovat starší pečivo. O nadýchanost se postará přidaný sníh z bílků.
Karlovarský knedlík je snadný na přípravu a charakteristický svým mozaikovým vzhledem po nakrájení. Tento knedlík je oblíbenou přílohou k tradičním omáčkám, ale i k pečenému či dušenému masu. Inspirujte se tímto snadným receptem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit karlovarský knedlík
Karlovarský knedlík voní dokonale muškátovým oříškem a nasekanou petrželkou. Navíc je přílohou, kterou zvládnou připravit i začátečníci v kuchyni.
Na přípravu knedlíků budete potřebovat tyto suroviny:
- Pečivo na knedlík nakrájejte na kostičky, které nasypte na plech a nechte oschnout.
- Po několika hodinách pečivo pokropte třemi lžícemi mléka a promněte. Dále nasekejte petrželku a přidejte ji k pečivu.
- Do misky nalijte mléko a přidejte žloutky, které rozšlehejte metličkou. Do mléka přisypte hrubou mouku a vytvořte hladké těstíčko, které osolte. Přimíchejte nastrouhaný muškátový květ.
- Dále vyšlehejte z bílků tuhý sníh. Smíchejte všechny suroviny, aby se spojily, a na závěr přimíchejte také vyšlehaný sníh.
- Do velkého kastrolu dejte vařit vodu.
- Na kuchyňskou linku prostřete plát potravinové fólie a naneste na něj polovinu směsi.
- Důkladně směs zaviňte, vytlačte přebytečný vzduch a pomocí válení vytvarujte podlouhlý knedlík. Za okrajem knedlíku fólii svažte a za prvními uzlíky zavažte okraje fólie ještě jednou, s odstupem přibližně 2 cm. Druhou polovinu směsi zpracujte obdobně.
- Připravené knedlíky vložte do vroucí vody. Po 10 minutách vaření je vytáhněte a rozvažte první uzlíky, aby měly šišky prostor k nabývání.
- Knedlíky vařte dalších 10–15 minut podle velikosti. Poté je vytáhněte a odstraňte fólii. Knedlíky krájejte horké pomocí režné nitě.
Připravte si nadýchané karlovarské knedlíky podle úvodního videonávodu, který vás provede přípravou krok za krokem. Karlovarský knedlík skvěle doplňuje celou řadu tradičních omáček, ale také pečenou kachnu či husu se zelím.
Komentáře