Dančí kýta na smetaně s karlovarským knedlíkem
Připravit zvěřinu je mnohdy výzva. S naším receptem to však může zvládnout každý. Dančí prošpikovanou kýtu podusíme se zeleninou a kořením, z čehož následně připravíme smetanovou omáčku. Jako přílohu uvaříme karlovarský knedlík.
Postup přípravy
Krok 1: Očištěné maso prošpikujeme špekem nakrájeným na tenké proužky pomocí špikovací jehly a opečeme v hluboké pánvi na másle s olejem ze všech stran.
Krok 2: Vyndáme stranou a ve výpeku orestujeme zeleninu, kterou jsme očistili a nakrájeli nadrobno. Zapneme troubu na 165 °C a režim horní/spodní ohřev.
Krok 3: K zelenině přidáme cibuli a zasypeme cukrem. Jakmile začne karamelizovat, přidáme ocet a necháme vypařit.
Krok 4: Zalijeme částí vývaru, přidáme bobkový list a kuličky koření v čajítku. Vložíme maso a přiklopené poklicí dusíme v předehřáté troubě cca 120 minut nebo do změknutí masa. Dle potřeby doléváme vývar.
Krok 5: Měkké maso vyndáme stranou a udržujeme teplé. Do zeleninového základu vmícháme smetanu rozkvedlanou s moukou a provaříme. Přidáme tymián, omáčku propasírujeme, přidáme citronovou kůru a dochutíme dle vlastní potřeby solí, cukrem nebo citronem.
Krok 6: Současně uděláme knedlíky. Dáme do mísy kostičky pečiva nakrájené ideálně den předem. V misce rozšleháme žloutky s mlékem, rozpuštěným máslem a muškátovým květem. Směsí zalijeme pečivo, přidáme 2 lžíce hrubé mouky promícháme a necháme nasáknout.
Krok 7: Z bílků vyšleháme tuhý sníh. K pečivu přidáme nasekané lístky petržele a pevný sníh z bílků se špetkou soli. Lehce promícháme.
Krok 8: Z těsta uděláme 2 šišky knedlíků a zabalené do potravinové fólie je vaříme v páře 20-25 minut. Vyndáme, několikrát propíchneme špejlí a necháme 5 minut stát. Sundáme fólii a knedlíky nakrájíme nití na plátky.
Krok 9: Podáváme omáčku s karlovarským knedlíkem, plátkem dančího masa a na talířích doplníme klínkem citronu a lžičkou brusinek.
Zveřejněno 22. 4. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dančí kýta na smetaně s karlovarským knedlíkem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ER6kv
Moje poznámka
Dančí kýta na smetaně s karlovarským knedlíkem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ER6kv
Nejnovější recepty
Kuřecí kousky v lepkavé omáčce s pak choi
Přidáno před 9 hodinami
Třešňová granita
Přidáno před 14 hodinami
Broskvový kompot
Přidáno před 16 hodinami
Cuketové placičky s nivou
Přidáno před 18 hodinami
Starý jižanský recept na nakládané melounové slupky
Přidáno 29. 6. 2025 17:36
Naložený česnek v sádle
Přidáno 29. 6. 2025 17:15
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Koláč s rebarborou a tvarohem
Lucie Hertlova před 5 hodinami
Řezy ORGASMUS
jaroslava.muckova61 před 9 hodinami
Vepřové srdce na smetaně
Sahula před 11 hodinami
Guláš z vepřového srdce a jater
Sahula před 11 hodinami
Křenová krkovička pečená s brambory
Sahula před 11 hodinami
Zasněžená rybízová buchta - báječná a rychlá
Werronika před 11 hodinami
Bábovka (hrníčková, olejová)
Evculina84 před 12 hodinami
Hrnková bublanina s ovocem a drobenkou
loribert před 14 hodinami
Mrkvová bábovka
Misad před 15 hodinami
Suroviny:
kýta dančí,
špek,
máslo,
olej,
cibule,
mrkev,
celer,
bobkový list,
pepř černý,
koření nové koření,
jalovec,
karamel,
vývar hovězí,
ocet,
sůl,
pepř mletý,
smetana ke šlehání,
mouka,
šťáva citronová,
kůra citronová,
tymián sušený,
cukr,
rohlík,
rohlík tmavý,
bílek,
mléko,
máslo,
sůl,
květ muškátový,
petržel,
citron,
brusinky
Komentáře (1)