Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ořechové kornoutky se připravují tradičně na Vánoce, avšak toto cukroví můžete s radostí připravit i kdykoli během roku. Kornoutky jsou naplněné čokoládovým krémem a svým vzhledem přilákají nejednoho milovníka sladkého.

Příprava ořechových kornoutků vyžaduje trochu zručnosti při tvarování, avšak toto cukroví nemusíte péct. Pouze necháte kornoutky uschnout. Jejich okraje můžete následně namočit do čokolády a poté naplnit lahodným máslovým krémem.

Jak připravit ořechové kornoutky

Křehké ořechové kornoutky ozdobí každý sváteční stůl a doslova se rozplývají na jazyku. Vyzkoušejte si jejich neodolatelnou chuť.
Na přípravu 50 kusů kornoutků budete potřebovat tyto suroviny: 300 g mletých vlašských ořechů, 200 g moučkového cukru, 1 bílek, 2 lžíce rumu a moučkový cukr na podsypávání. Na krém si připravte: 100 g změklého másla, 50 g čokolády a na dozdobení čokoládovou polevu.
  1. Nejprve z tvrdého papíru vystřihněte 50 čtverců o velikosti 7x7 cm. Čtverce smotejte do kornoutků a zajistěte lepicí páskou. Místo papírových kornoutků můžete také zakoupit kovové formičky.
  2. Nyní vložte do mísy mleté ořechy, moučkový cukr, dále přidejte rum, bílek a vypracujte těsto, ze kterého vyválíte plát o tloušťce 2 mm. Pokud se bude těsto při válení lepit, podsypte ho moučkovým cukrem.
  3. Plát těsta nařežte na čtverce 6x6 cm. Poté každý čtverec obtočte kolem papírového či kovového kornoutu a spoj mírně přitlačte, aby se kornoutek nerozevřel.
  4. Všechny připravené kornoutky naskládejte na tácek vyložený pečícím papírem spojem dolů a nechte 2 dny sušit v teplejší místnosti.
  5. Po vysušení opatrně vykroutíte papírové či kovové kornoutky. Špičky i okraje kornoutků namočte do čokoládové polevy a nechte zaschnout.
  6. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a nechte ji mírně zchladnout. Máslo vyšlehejte do pěny a postupně do něj zašlehávejte čokoládu do vzniku nadýchaného krému.
  7. Do cukrářského sáčku vložte řezanou špičku a naplňte ho krémem.
  8. Připravené kornoutky naplňte krémem a poté uchovávejte v lednici.

Jak správně smotat kornoutky, poradí i snadný úvodní videonávod, který vám s přípravou tohoto cukroví pomůže krok za krokem. Podělte se s námi o zkušenosti, jak se vám nepečené ořechové kornoutky povedly.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli