Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová plec je oblíbená pro svou šťavnatost a univerzálnost. Můžete ji péct, dusit, připravit jako ragú nebo z ní udělat domácí trhané maso. Díky své struktuře se hodí i na pomalé vaření, které zajistí dokonale měkkou konzistenci.

Vepřová plec je univerzální kus masa, který se hodí na pečení, dušení i pomalé vaření. Díky vyššímu podílu tuku zůstává šťavnatá a plná chuti. Pokud ji chcete přivést k dokonalosti, stačí zvolit správnou úpravu a věnovat jí dostatek času.

Jak připravit vepřovou plec

Při nákupu masa věnujte pozornost trvanlivosti i neporušenosti obalu. Budete-li kupovat maso přímo od řezníka, řekněte mu, jaké jídlo chcete připravovat a on vám rád vybere nejvhodnější kus masa.

  • Pečení je ideální, pokud chcete maso se zlatavou kůrkou a šťavnatým vnitřkem. Stačí jej osolit, opepřit, potřít česnekem a kořením podle chuti a následně maso péct při 160 °C několik hodin, dokud nebude měkké.
  • Pokud máte rádi maso, které se doslova rozpadá, zkuste dušenou variantu. Přidejte cibuli, česnek, mrkev a podlijte vývarem nebo vínem. Maso duste na mírném ohni alespoň dvě hodiny, aby bylo křehké. Čas ušetříte použitím tlakového hrnce.
  • Vepřová plec se skvěle hodí pro pomalé vaření. Stačí ji naložit do marinády, dát do pomalého hrnce a nechat vařit 6–8 hodin. Výsledkem je maso, které se dá snadno natrhat na vlákna. Skvělé je do hamburgerů, tortill nebo do sendvičů. 
  • Na plátky pokrájenou plec můžete osmažit na přírodno nebo obalit v trojobalu a dopřát si lahodný vepřový řízek.
  • Pro milovníky grilování je skvělou volbou grilovaná plec. Nejlepší je naložit ji přes noc do marinády a poté ji grilovat v celku na nepřímém žáru několik hodin. Výsledkem je křehké a šťavnaté maso s jemnou kouřovou chutí. Stejně dobře chutnají i plátky, které jsou však hotové během chvilky.

Vepřová plec je skvělá pro mnoho různých úprav a vždy zaručí šťavnaté a chutné jídlo. Ať už maso upečete, podusíte nebo ugrilujete, vždy si můžete užít výbornou chuť, která potěší každého milovníka dobrého jídla. Stačí vybrat správnou metodu přípravy a dopřát masu dostatek času, aby se jeho chuť plně rozvinula.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli