Jak pěstovat hlávkovou kapustu. Získáme cennou surovinu pro kuchyňské zpracování
Kapustu hlávkovou řadíme mezi košťálovou zeleninu, stejně jako kapustu růžičkovou i kadeřavou, kedlubny, květák a zelí. Listy kapusty sice můžeme konzumovat zasyrova, ale více nám chutnají až po tepelné úpravě. Připravujeme je v páře, dusíme, zapékáme a přidáváme do polévek i karbanátků.
Náš jídelníček by měl být vyvážený a obsahovat širší škálu druhů zeleniny, včetně zeleniny košťálové. Oldřich Dufek v knize Zelenina a ovoce v kuchyni uvádí, že: "Kapusta je zelenina biologicky velmi cenná. Má značný podíl bílkovin, tuku, sacharidů a vlákniny. Příznivý je i obsah vitamínu C, vápníku, fosforu, sodíku a hořčíku."
Jak pěstovat kapustu
Kapustu pěstujeme v různých odrůdách, které se liší užitkovými vlastnostmi a délkou vegetační doby. Řídíme se doporučeným obdobím pro pěstování a sklizeň konkrétní odrůdy.
- Rané odrůdy kapusty vyséváme k předpěstování již od února do března. Malé rostliny přepichujeme do truhlíků a kelímků. Před venkovní výsadbou je pozvolna otužujeme.
- Pokud nemáme na předpěstování vhodné podmínky, raději si rovnou koupíme vzrostlé sazenice.
- Vysazujeme je na jaře do fóliovníku nebo rovnou na záhon, pro lepší tepelnou pohodu je přikrýváme netkanou textilií. Textilie poskytuje ochranu i před běláskem zelným.
- V průběhu sezóny kapusty postupně sklízíme ke spotřebě, musíme ale sledovat, aby hlávky nepopraskaly. Kapusty ze stejně staré výsadby často dorůstají současně do sklizňové velikosti. V tom případě je včas sklidíme a část zmrazíme na pozdější využití - buď samostatně nebo ve směsi s další zeleninou.
- Pozdní odrůdy vyséváme až v dubnu. Mají výrazně delší vegetační dobu, do sklizňové velikosti dorůstají teprve na podzim.
- Kapusty jsou poměrně odolné proti chladnému počasí, proto je necháme až do sklizně na záhonech. Netkaná textilie nebo sláma a chvojí zlepší jejich teplotní podmínky.
Kapusta je cennou surovinou pro kuchyňské zpracování. Můžeme ji dusit jako přílohu, zapékat, přidávat do polévek. Zvlášť výborné jsou kapustové karbanátky, do kterých můžeme přidat ještě strouhaný sýr nebo uzeninu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 10 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 11 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 12 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 20 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Přečtěte si Zobrazit více
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak pěstovat chřest? Oblíbenou lahůdku možná máte na zahradě a říkáte jí špargl nebo asparágus
Komentáře