Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poctivá znojemská omáčka patří mezi tradiční pokrmy naší kuchyně. Její důležitou ingrediencí je sladkokyselá okurka, která omáčce dodává nezaměnitelnou chuť. Inspirujte se osvědčeným receptem, který vás vrátí zpět do babiččiny kuchyně.

Znojemská omáčka neboli také znojemská pečeně se připravuje z hovězího i vepřového masa. Pikantnost dodá omáčce přidaná hořčice a o jemnou kyselost se postarají okurky. Tento pokrm si zaručeně zamiluje celá rodina.

Jak připravit znojemskou omáčku

Ve znojemské omáčce nesmí chybět kousky vepřového masa, které se doslova rozplývají na jazyku.

Na přípravu 6 porcí budete potřebovat tyto suroviny

  1. Nejprve nakrájejte očištěnou cibuli nadrobno. Dále na menší kostičky nakrájejte slaninu a osmahněte ji na rozpáleném oleji společně s cibulí.
  2. Nyní vepřovou kýtu nakrájejte na menší kousky a přidejte ke směsi, jakmile bude cibule sklovitá.
  3. Maso nechte zatáhnout a poté přidejte lžíci plnotučné hořčice. Vše osolte, opepřete, zalijte vývarem a nechte pod pokličkou pozvolna dusit.
  4. Okurky nakrájejte na drobné kostičky a jakmile maso změkne, můžete je přidat do omáčky.
  5. V menším kastrůlku rozehřejte olej, poté přisypte hladkou mouku a připravte světlou jíšku.
  6. Do omáčky přidejte ještě 1 lžíci hořčice, zahustěte světlou jíškou a nechte ji ještě 15 minut provařit.
  7. Na závěr vaření nasypte do omáčky na kostičky nakrájená uvařená vajíčka.
  8. Znojemskou omáčku podávejte s rýží nebo s houskovým knedlíkem.
Znojemská pečeně během vaření provoní celý domov a přiláká ke stolu celou rodinu. Do omáčky můžete přidat také vlastní zavařené okurky se znojemským nálevem.
Přejeme dobrou chuť a budeme rádi, když nám napíšete do komentáře, jak vám omáčka chutnala.

 

Komentáře

Další tipy a triky