Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Piškotová roláda se skládá z plátu piškotového těsta a sladké náplně, kterou tvoří marmeláda nebo krém. Těsto má být nadýchané a jemné, proto velmi záleží na výběru a kvalitním zpracování základních surovin.

Piškotová roláda by měla splňovat dva základní požadavky - musí být nadýchaná a nesmí se při stáčení lámat. K ohebnosti stačí přidat do těsta pár lžic oleje a nadýchanost jí zajistí správný výběr mouky, popřípadě špetka kypřicího prášku.

Z jaké mouky se dělá piškotová roláda

Máme dvě možnosti, ale roláda bude pokaždé jiná:

  1. Polohrubá mouka se používá nejčastěji - piškotový plát je nižší než buchta, proto volíme mouku, která těsto nakypří, a to se díky tomu nebude lámat.
  2. Hladká mouka zajistí moučníku jemnost a pružnost, ale plát rolády není tak vysoký jako z polohrubé mouky, což uvítají lidé, kteří mají rádi více náplně.
Můžeme spojit vlastnosti polohrubé i hladké mouky a smíchat je v libovolném poměru - možná to bude přesně to, co hledáme.

Přípravu naprosto jednoduché rolády vám představíme v našem videu:

Komentáře

Další tipy a triky