Jak tepelně upravit ředkvičky? Vynikající jsou pečené nebo restované na másle
Ředkvičky jsou oblíbenou jarní kořenovou zeleninou, u které sklízíme bulvičky v podobě malých, pikantních kuliček. Jedlé jsou však i jejich listy. Ředkvičky používáme do salátů, pomazánek, ale i do teplých pokrmů.
Ředkvičky si nejčastěji vychutnáváme zasyrova v zeleninových salátech, jarních pomazánkách nebo jako oblohu studených mís. Jsou křupavé, svěží a jemně štiplavé. Méně častá je jejich tepelná úprava, která rozhodně stojí za vyzkoušení - ředkvičky získají jemnější a nasládlejší chuť. Můžeme si je připravit hned na několik způsobů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak tepelně upravit ředkvičky
Tepelnou úpravou ředkvičky ztratí svou štiplavost. Chutí můžou lehce připomínat houby, proto je s oblibou využijeme i do houbových receptů. A co ještě z ředkviček připravit?
- Restované ředkvičky na másle: Krátkým restováním si ředkvičky zachovají svou křupavost a vznikne z nich vynikající příloha k masu, lze je však podávat i s vařenými bramborami či s nudlemi jako hlavní chod. Ředkvičky nakrájíme na půlky nebo na plátky a restujeme po dobu asi 5 minut na másle, poté osolíme, opepříme a můžeme přidat nasekané bylinky nebo zakápnout citrónem.
- Polévky s ředkvičkami: Jarní polévky s ředkvičkami jsou rychlé a lahodné. Ředkvičky k přípravě polévky nastrouháme nebo je nakrájíme na malé kousky a přidáme ke konci vaření. Dobře doplní další kořenovou zeleninu.
- Pečené ředkvičky: Pečené ředkvičky chutnají skvěle s bylinkami, jako je tymián a rozmarýn, případně s česnekem. Pečeme půlky nebo čtvrtky ředkviček zakápnuté olivovým olejem ve středně vyhřáté troubě 15–20 minut. Se zálivkou z jogurtu vykouzlíme lahodný teplý salát, fantastické jsou také samostatně s dipem nebo pečené společně s masem či bramborami z jednoho pekáčku.
- Dušené ředkvičky: Tato úprava není příliš známá a ředkvičky získají nejjemnější chuť. Stačí je krátce orestovat s cibulkou, zalít vývarem a dusit asi 3–5 minut a zjemníme smetanou. Dušené ředkvičky podáváme s bramborami a vajíčkem.
- Grilované ředkvičky: Jsou na povrchu křupavé a uvnitř nasládlé. Grilujeme je jako ostatní zeleninu, menší ředkvičky můžeme nechat v celku, větší přepůlíme, promícháme lehce s olejem, kořením a grilujeme z obou stran. Výborná je kombinace ředkviček s jarní cibulkou nebo chřestem, přidat je lze i do rizota.
Připravte si vynikající restovanou zeleninu s kořením podle našeho videonávodu. Podáváme ji jako přílohu k masu nebo samostatně s dipem. Dobrou chuť.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře