Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ředkvičky jsou oblíbenou jarní kořenovou zeleninou, u které sklízíme bulvičky v podobě malých, pikantních kuliček. Jedlé jsou však i jejich listy. Ředkvičky používáme do salátů, pomazánek, ale i do teplých pokrmů.

Ředkvičky si nejčastěji vychutnáváme zasyrova v zeleninových salátech, jarních pomazánkách nebo jako oblohu studených mís. Jsou křupavé, svěží a jemně štiplavé. Méně častá je jejich tepelná úprava, která rozhodně stojí za vyzkoušení - ředkvičky získají jemnější a nasládlejší chuť. Můžeme si je připravit hned na několik způsobů. 

Jak tepelně upravit ředkvičky

Tepelnou úpravou ředkvičky ztratí svou štiplavost. Chutí můžou lehce připomínat houby, proto je s oblibou využijeme i do houbových receptů. A co ještě z ředkviček připravit?

  1. Restované ředkvičky na másle: Krátkým restováním si ředkvičky zachovají svou křupavost a vznikne z nich vynikající příloha k masu, lze je však podávat i s vařenými bramborami či s nudlemi jako hlavní chod. Ředkvičky nakrájíme na půlky nebo na plátky a restujeme po dobu asi 5 minut na másle, poté osolíme, opepříme a můžeme přidat nasekané bylinky nebo zakápnout citrónem. 
  2. Polévky s ředkvičkami: Jarní polévky s ředkvičkami jsou rychlé a lahodné. Ředkvičky k přípravě polévky nastrouháme nebo je nakrájíme na malé kousky a přidáme ke konci vaření. Dobře doplní další kořenovou zeleninu. 
  3. Pečené ředkvičky: Pečené ředkvičky chutnají skvěle s bylinkami, jako je tymián a rozmarýn, případně s česnekem. Pečeme půlky nebo čtvrtky ředkviček zakápnuté olivovým olejem ve středně vyhřáté troubě 15–20 minut. Se zálivkou z jogurtu vykouzlíme lahodný teplý salát, fantastické jsou také samostatně s dipem nebo pečené společně s masem či bramborami z jednoho pekáčku. 
  4. Dušené ředkvičky: Tato úprava není příliš známá a ředkvičky získají nejjemnější chuť. Stačí je krátce orestovat s cibulkou, zalít vývarem a dusit asi 3–5 minut a zjemníme smetanou. Dušené ředkvičky podáváme s bramborami a vajíčkem. 
  5. Grilované ředkvičky: Jsou na povrchu křupavé a uvnitř nasládlé. Grilujeme je jako ostatní zeleninu, menší ředkvičky můžeme nechat v celku, větší přepůlíme, promícháme lehce s olejem, kořením a grilujeme z obou stran. Výborná je kombinace ředkviček s jarní cibulkou nebo chřestem, přidat je lze i do rizota

Připravte si vynikající restovanou zeleninu s kořením podle našeho videonávodu. Podáváme ji jako přílohu k masu nebo samostatně s dipem. Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky