Jak udělat batáty? Tyto nasládlé brambory se nepoužívají pouze ve sladké kuchyni
Batáty jsou sladké brambory, které mají i přes svou chuť široké využití ve slané kuchyni. Pokud jste s nimi ještě nikdy nepracovali, nemusíte se strachovat, postupovat můžete podobně jako s klasickými bramborami.
Brambory jsou nepostradatelnou součástí české kuchyně. Objevují se na našich talířích jako nejčastější příloha, připravují se z nich hlavní chody, k nalezení jsou ale i bramborové moučníky. Oživte svůj jídelníček a čas od času zaměňte klasické brambory ve svém oblíbeném receptu za brambory sladké.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak jednoduše udělat batáty
Ať už se batáty rozhodnete připravit na jakýkoliv způsob, je nutné, stejně jako u klasických brambor, je řádně omýt. Co ale pravděpodobně potřebovat nebudete, je škrabka na brambory - batáty se loupat nemusí. Avšak na některé recepty je přeci jenom lepší je oškrábat.
- Ve slané kuchyni můžete s batáty pracovat stejně jako s normálními bramborami. Můžete je servírovat jako vařené kousky, smažené hranolky nebo pečené měsíčky.
- Batáty jsou většinou větší než klasické brambory, proto jsou ideální na přípravu v troubě, kdy se předem uvařený batát lehce vydlabe, naplní surovinami podle chuti a dá se na chvíli zapéct.
- Čistě ze sladkých brambor, ale klidně i s přidáním klasických, uděláte lahodnou bramborovou kaši, kterou můžete podle fantazie ochutit třeba restovanou cibulkou a slaninou.
- Podobně jako ze sladké mrkve, i z batátů uděláte lahodnou polévku, která tu mrkvovou nebude připomínat jenom chutí, ale i vzhledem. Proto tyto dvě suroviny můžete do polévky přidat společně.
- Sladké brambory je lepší oloupat, pokud se je rozhodnete využít ve sladké kuchyni. Na použití batátů v moučnících totiž budete potřebovat hladké pyré. To přidáte do těsta na koláře i palačinky.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře