Bramborové těsto je velmi variabilní. Vytvoříme z něj výborné sladké i slané pokrmy. Hodí se na obědy, večeře i chutné moučníky
Bramborové těsto patří k nejvíce univerzálním těstům. Dají se z něj uvařit přílohy i hlavní jídla, můžeme ho použít na sladké i slané pokrmy.
Jak můžeme vyrobit univerzální bramborové těsto jsme popsali v minulém článku. Nyní se podíváme, jaké máme možnosti jeho zpracování na nejrůznější variabilní pokrmy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Bramborové knedlíky
Knedlíky nemusíme vařit jen jako přílohu, ale může z nich být i hlavní chod, zvlášť pokud je naplníme uzeným masem, uzeninou, špenátem, tepelně upraveným masem, podušenou zeleninou nebo čerstvým ovocem (skvělé jsou borůvky, švestky nebo ryngle).
Podobně připravujeme rolované knedlíky, na které těsto rozválíme na silnější placku, naplníme je slanou nebo sladkou náplní podobně jako knedlíky, zatočíme a uvaříme raději v páře, aby náplň nevypadla.
Bramborové placky nebo lokše
Z bramborového těsta můžeme opékat nebo smažit nejrůznější placky. Skvělé jsou z těsta ochuceného např. uzeninou, slaninou, bylinkami, sýrem nebo kořením. Placky lze před tepelnou úpravou i naplnit. Tvoříme je buď podobně jako karbanátky nebo na lokše rozválíme natenko kuličku těsta a opékáme na suché plotně nebo teflonové pánvi. Pak je pomastíme a potřeme povidly nebo posypeme mákem a cukrem.
Bramborové šišky
Z bramborového těsta odkrajujeme kousky, z kterých vyválíme šišky velké asi jako prst a po uvaření je můžeme promíchat s kysaným zelím, cibulkou, škvarky nebo opečenou strouhankou, mákem, tvarohem, ovocnou kaší, perníkem, a omastit máslem nebo sádlem. Vznikne syté a levné jídlo, které naši předkové vařili poměrně často. Také můžeme syrové šišky naskládat do pekáčku, zalít vejci a upéct.
Bramborové taštičky
Z rozváleného těsta vykrajujeme hrnkem kolečka, naplníme je hustými povidly, přehneme, uzavřeme a přimáčkneme okraje. Taštičky uvaříme ve vodě (stačí 3–5 minut), scedíme a na talíři pokapeme máslem a posypeme strouhaným tvarohem nebo perníkem. Toto sladké jídlo mají v oblibě hlavně děti. Z rozváleného bramborového těsta můžeme nakrájet i nudle a po uvaření je podávat nasladko nebo naslano.
Noky a gnocchi
Italské jemné gnocchi jsme vás učili poměrně nedávno v jiném článku. Z klasického těsta můžeme ale uvařit i české noky, které jsou pevnější a podáváme je nejčastěji jako přílohu místo knedlíků.
Bramborové záviny, vdolky, bábovky a řezy
Rozválené bramborové těsto naplníme libovolnou sladkou nebo slanou náplní, zatočíme, potřeme tukem a upečeme v troubě. Z těsta můžeme podobně upéct i řezy. Také bábovky nebo různé vdolky, do nichž přidáváme vařené brambory, se vyznačují vláčností. Ochutí je výborně strouhaná citronová kůra.
Sami vidíte, jak velmi je bramborové těsto variabilní a jakými různými způsoby z něj můžete tvořit chutné a poměrně levné obědy, večeře i moučníky.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 3 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 11 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 13 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uchovat citronovou kůru. Nastrouhaná citronová kůra provoní naši kuchyň a příjemně dochutí sladké moučníky a dezerty
Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
Jak připravit gnocchi. Bramborové italské nočky jsou jemné, chutné a rychle uvařené. Poradíme nejlepší recepty
Komentáře