Bramborové těsto je velmi variabilní. Vytvoříme z něj výborné sladké i slané pokrmy. Hodí se na obědy, večeře i chutné moučníky
Bramborové těsto patří k nejvíce univerzálním těstům. Dají se z něj uvařit přílohy i hlavní jídla, můžeme ho použít na sladké i slané pokrmy.
Jak můžeme vyrobit univerzální bramborové těsto jsme popsali v minulém článku. Nyní se podíváme, jaké máme možnosti jeho zpracování na nejrůznější variabilní pokrmy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Bramborové knedlíky
Knedlíky nemusíme vařit jen jako přílohu, ale může z nich být i hlavní chod, zvlášť pokud je naplníme uzeným masem, uzeninou, špenátem, tepelně upraveným masem, podušenou zeleninou nebo čerstvým ovocem (skvělé jsou borůvky, švestky nebo ryngle).
Podobně připravujeme rolované knedlíky, na které těsto rozválíme na silnější placku, naplníme je slanou nebo sladkou náplní podobně jako knedlíky, zatočíme a uvaříme raději v páře, aby náplň nevypadla.
Bramborové placky nebo lokše
Z bramborového těsta můžeme opékat nebo smažit nejrůznější placky. Skvělé jsou z těsta ochuceného např. uzeninou, slaninou, bylinkami, sýrem nebo kořením. Placky lze před tepelnou úpravou i naplnit. Tvoříme je buď podobně jako karbanátky nebo na lokše rozválíme natenko kuličku těsta a opékáme na suché plotně nebo teflonové pánvi. Pak je pomastíme a potřeme povidly nebo posypeme mákem a cukrem.
Bramborové šišky
Z bramborového těsta odkrajujeme kousky, z kterých vyválíme šišky velké asi jako prst a po uvaření je můžeme promíchat s kysaným zelím, cibulkou, škvarky nebo opečenou strouhankou, mákem, tvarohem, ovocnou kaší, perníkem, a omastit máslem nebo sádlem. Vznikne syté a levné jídlo, které naši předkové vařili poměrně často. Také můžeme syrové šišky naskládat do pekáčku, zalít vejci a upéct.
Bramborové taštičky
Z rozváleného těsta vykrajujeme hrnkem kolečka, naplníme je hustými povidly, přehneme, uzavřeme a přimáčkneme okraje. Taštičky uvaříme ve vodě (stačí 3–5 minut), scedíme a na talíři pokapeme máslem a posypeme strouhaným tvarohem nebo perníkem. Toto sladké jídlo mají v oblibě hlavně děti. Z rozváleného bramborového těsta můžeme nakrájet i nudle a po uvaření je podávat nasladko nebo naslano.
Noky a gnocchi
Italské jemné gnocchi jsme vás učili poměrně nedávno v jiném článku. Z klasického těsta můžeme ale uvařit i české noky, které jsou pevnější a podáváme je nejčastěji jako přílohu místo knedlíků.
Bramborové záviny, vdolky, bábovky a řezy
Rozválené bramborové těsto naplníme libovolnou sladkou nebo slanou náplní, zatočíme, potřeme tukem a upečeme v troubě. Z těsta můžeme podobně upéct i řezy. Také bábovky nebo různé vdolky, do nichž přidáváme vařené brambory, se vyznačují vláčností. Ochutí je výborně strouhaná citronová kůra.
Sami vidíte, jak velmi je bramborové těsto variabilní a jakými různými způsoby z něj můžete tvořit chutné a poměrně levné obědy, večeře i moučníky.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krůtí kousky podle asijské kuchyně
Přidáno před 1 hodinou
Podzimní chilli salát
Přidáno před 13 hodinami
Jemný švestkový koláč s drobenkou
Přidáno před 13 hodinami
Cheesecake s dýní a limetovými šnečky
Přidáno před 17 hodinami
Těsto na svatební koláčky
Přidáno před 20 hodinami
Čalamáda z cuket a paprik
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit bramborové těsto. Naučte se nejlepší univerzální těsto na bramborové knedlíky, šišky i placky
Anna a Kamila sekly s prací v korporátu a zdravotnictví a začaly péct chleba. Dnes se na jejich krkonošské bochníky stojí fronty
Jak připravit gnocchi. Bramborové italské nočky jsou jemné, chutné a rychle uvařené. Poradíme nejlepší recepty
Komentáře