Jak udělat bedlové řízky? V trojobalu chutnají báječně, výbornou chuť jim dá česnek
Bedlové řízky patří k těm nejoblíbenějším houbovým jídlům. K obalování se báječně hodí velké klobouky, které snadno rozdělíme na vhodné velikosti. Obalujeme je v trojobalu, který se dá jednoduše vylepšit kořením, česnekem nebo třeba strouhaným parmezánem.
Bedlové řízky připravujeme z čerstvě nasbíraných bedel, používáme jenom kloboučky, protože nožičky jsou tuhé a k obalování se nehodí. Klobouky zpracujeme co nejdříve poté, co je přineseme z lesa. Před použitím je dobře očistíme, ale máčení ve vodě jim rozhodně neprospívá. Postupujeme obdobně jako při zpracování jiných hub.
Jak připravit bedlové řízky
Klobouky jednoduše rozkrojíme nebo rozlomíme na potřebnou velikost, obvykle na poloviny nebo čtvrtky.
- Připravíme si do misek suroviny na trojobal - hladkou mouku, rozšlehané osolené vajíčko, které můžeme nastavit trochou mléka, a strouhanku.
- Tip 1: Bedly solíme buď těsně před obalováním a smažením nebo raději vůbec - sůl přidáme pouze k vajíčku. Pokud je posolíme předem, sůl z nich bude vytahovat vodu, což trojobalu neprospívá.
- Připravené houby postupně obalujeme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance.
- Tip 2: Trojobal se dá po libosti dochutit. Mezi nejoblíbenější varianty patří k vajíčku přidat trochu sušeného česneku a strouhanku smíchat s troškou mleté papriky a strouhaného parmezánu.
- Obalené houby smažíme buď na pánvi nebo v troubě na plechu s rozehřátým olejem. V průběhu tepelné úpravy řízky otočíme. Vhodná je i horkovzdušná fritéza.
- Po usmažení je necháme okapat na ubrousku a podáváme co nejdříve.
Bedlové řízky jsou velkou dobrotou. Výtečně chutnají k bramborové kaši, ale také s vařenými bramborami a s tatarskou omáčkou nebo oblíbeným dresinkem. Doplníme je zeleninovým salátem, skvěle se k nim hodí jednoduchý rajčatový salát s cibulí, třeba podle videoreceptu z našeho receptáře. A vůbec nevadí, když řízků usmažíme více, chutnají i studené s chlebem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře