Melta – nápoj nejen k snídani

Nadja Kuchařka: Nadja

Nápoje 68 názorů

Suroviny

1 l vody vroucí
4 rovné polévkové lžíce kávovinové směsi Melta
(ale i méně - já dávám 2 PL mírně navršené)
Recept si zatím oblíbilo 42 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do vroucí vody přidat Meltu, krátce povařit, nechat 3 minuty ustát a pak přecedit.

  2. Pro udržení dobrých chuťových vlastností se nedoporučuje nechávat sedlinu v odvaru. Pije se teplá i studená, černá nebo s mlékem, i ozdobená šlehačkou .... může se dochucovat obdobně jako káva. Díky inulinu je nasládlá, ale kdo chce, může si ji ještě přisladit.

Poznámka

Jsou zde recepty na různé přípravy kávy, ale o meltě ani zmínka – a přece je to nápoj dosti používaný i dnes. Já při ní vždy vzpomínám na dědečka, který svoji culifindu, jak meltě říkal, pil z velkého kafáče (hrnek asi půllitrový) po celý den, ať černou nebo s mlékem, nalámal si do ní chleba a vyjídal ho lžicí.

Konvice s meltou stála vždy na okraji plotny, aby, zvláště v zimě, byla stále teplá pro zahřátí. V létě zase studená dobře zaháněla žízeň a osvěžila.

A teď trochu teorie:

Melta je název pro kávovinovou směs kořene čekanky, cukrové řepy, drcených obilek ječmene a žita a také název pro nápoj z této směsi připravovaný.

Melta je obohacený nápoj cikorka (z lat. cichorium čekanka), která se používala zejména v časech ekonomické krize jako levnější náhražka kávy. Barva směsi i aroma nápoje je kávové. Obsahuje spoustu pro tělo důležitých látek, prospívá zažívání a neobsahuje kofein, je tedy vhodná i pro děti a kojící matky.

Cikorka, která se vyrábí pouze z praženého kořene čekanky obecné, je mnohem starší a známější než melta. Holanďané ji vyrábí již od roku 1690.

Pro lidské tělo je opravdovým zázrakem kořen čekanky. Ve stravě se téměř nevyskytuje a je obtížné na něj narazit. Čekankový kořen obsahuje inulín, který je pomocníkem při mnoha obtížích spojených se zánětem močových cest, ledvinových kamenech, zácpě nebo nechutenství. Melta však není vhodná pro lidi, jejichž střevní systém není schopen vstřebat lepek (žitná složka).

Zdroje:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Melta

http://www.diapotraviny.cz/melta.html

http://www.readersdigest.cz/magazin/zdravi/melta-l...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 132 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Melta – nápoj nejen k snídani

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    srettka: já ji nesladím, někdy ji mám černou, někdy přidám trochu mléka. I tak je fajn. Javorový sirup asi pozmění chuť.

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Také ji mám moc ráda a díky napěněnému mléku z kàvovaru a troše javorového sirupu, jsem ji povýšila na vynikající meltový nápoj:-):yes:

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18

    Meltu miluji, piji jí každý den, je moc zdravá.:-K:-K:-K:yes:

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    Petra Dvor.: děkuji za přidané hezké fotky.

    Odpovědět

  • dadka dadka

    taky vzpomínám ,na kamnech byla pořád plechová modrá konvice.S mlékem a do ní nalámaný chleba,to byla moje dětská pochoutka:yes:

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    Jarka: jsem ráda, že Ti moje povídání přivolalo milé vzpomínky.:-K

    Odpovědět

  • Jarka Jarka(neregistrovaná)

    Při čtení Vaší vzpomínky na dědu jsem se málem rozplakala. Vrátila jsem se do doby dětství, kdy v zimě ve flanelovém pyžamu s kostkovanými bačkory jsme se ráno vřítily do kuchyně, děda seděl u stolu se svou culifindou, stejně tak kávě říkal i on s babičkou, namáčel si do ní vánočku a na nás na stole už čekal kafáč bílého kafíčka s vánočkou namazanou domácím máslem a Šimůnkovic jantarově zbarveným medem. Konvice stála vždycky na kamnech vedle komínku a babička spokojeně sedávala na štokrdleti u kamen. Prarodiče a rodiče tu už dlouho s námi nejsou, ale nádherné vzpomínky zůstávají (je mi 66 let) ...... děkuji. :-)

    Odpovědět

  • Honza Honza(neregistrovaná)

    My jsme doma taky vařili meltu, ale nejen ze samotné Melty, míchali jsme to s Žitovkou. To je pražené žito, prodávalo se v půlkilovém sáčku s modrým potiskem. Žitovka se musela předem umlít nahrubo ručním mlýnkem a dávali jsme dva díly žitovky na jeden díl melty. Tahle směs mi chutnala víc než melta samotná, nebyla tolik aromatická. S mlíkem nebo bez, teplá nebo studená, jak kdo chtěl. Děda si ji nosil v bandasce do práce k svačině. A taky jsme si do toho doma lámali chleba a jedli z kastrůlku lžicí. Moc mi to chutnalo!
    https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/5f/b1/ac/5fb1ac77a0dfa5d85f9346d4d1ec21f8.jpg

    Odpovědět

  • Zdenula Zdenula(neregistrovaná)

    Meltu znám s mlékem i bez.Mám ji ráda teplou i studenou.Maminka ji vařila i králíkům,když měla samice mladé,černou na žízeň a s mlékem asi jako něco lepšího,teď si nevzpomenu...z<3

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    :-K Děkuji všem za milé příspěvky i vzpomínky - ani jsem si nemyslela, že tolik lidí stále pije meltu. :-O

    Odpovědět

  • Eva Janková Eva Janková(neregistrovaný)

    U nás doma byl na meltu vyčleněn hrnec, v kterém bylo zakázáno vařit něco jiného. Melta se vařila obyčejně vždy v neděli ráno ke snídani k vánočce, občas nám to mamka vystřídala s kakaem. Později, jak jsem se vdala, jsem příjemně zjistila, že u mého muže měli úplně stejný zvyk. Tam ale moje milovaná tchyňka přidávala trošku zrnkové kávy na chuť. A tak to pokračuje dál i v našem životě. Jsme spolu už 41 rok a moji synové v užívání melty a kakaa pokračují dál. Moje malá vnučka Terezka je už modernější a dává si se mnou velice ráda Kafíčko , samozřejmě Karo :-))

    Odpovědět

  • Iva Iva(neregistrovaná)

    Přeji krásný podvečer, patřím také mezi milovníky melty. Kupuji si do práce rozpustnou je to podobné balení jako karo. Dělám si jí se sušeným mlékem. Mám to takhle vyzkoušené. Sypanou si dělám doma s normálním mlékem.

    Odpovědět

  • Ládík Ládík(neregistrovaný)

    Dobrý den.Melta budiž pochválena.Všichni co byli na vojně si jistě vzpomenou na meltu v kostkách.Žargonem nazývaná NAFTA.Prakticky bývala každý den,buď k snídani,anebo k večeři.Čaje bylo málo.V neděli se vařilo tzv.MALCAO-náhražka kakaa,k tomu kus vánočky a kostička másla.Kdeže ty časy mládí jsou.Ostaly jenom vzpomínky.Meltu piji téměř denně.Hezký den všem milovníkům MELTY.:yes:

    Odpovědět

  • Oldřiška Oldřiška(neregistrovaná)

    zavařuji přímo do mléka

    Odpovědět

  • Marián Marián(neregistrovaný)

    Tejeja - tá kocka, ktorú dávala babička do melty mohla byť ,,vojenská káva" - lisovaná melta, premiešaná cukrom...bola plochá (ako malá dlaždica) balená v červenom papieri po 10 ks...nosili sme ju na vander, lízala sa...
    ;-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 5

Tématické fráze: jak se vari melta příprava melty melta příprava melta a zdraví bilá káva z melty recept bílá káva z melty melta s mlekem jak se dela melta vaření melty káva melta pití melty jak vařit meltu melta káva je zdravá je melta zdravá recepty pro kojící matky bílá káva recept jak udělat meltu jak se dela bila kava káva z melty melta káva příprava