Jak připravit báječné dýňové pyré. Je snadné a využijete ho do moučníků i k masu
Dýňové pyré je univerzální surovina, kterou zužitkujete nejen do sladkých, ale i do slaných jídel. Jeho příprava je navíc velmi snadná. Pyré má výraznou barvu, jeho chuť je lahodná a zároveň neutrální, pyré chutná v moučnících i v pikantních omáčkách.
Dýňové pyré snadno připravíte z dýně hokaido, která má jen tenkou slupku a velmi snadno se krájí. Tato dýně se vyznačuje příjemnou chutí a také krásnou výraznou barvou. Dýni hokaido můžete pěstovat ve více barevných variacích, ale ta nejčastější je krásně oranžová, a přesně tuto barvu u pyré oceníte nejvíce.
Jak udělat dýňové pyré
Vyzkoušejte jednoduchý postup podle videonávodu v úvodu článku:
- Troubu si předehřejte na 180 °C. Můžete ji hned zapnout, protože příprava dýní k pečení je záležitostí chvilky.
- Omyté dýně podélně rozkrojte a vydlabejte pevnou lžící jejich vnitřek.
- Poloviny dýní rozložte na hluboký plech, dávejte je řeznou stranou dolů.
- Přilijte trochu vody (asi 0,5 cm výšky plechu).
- Dýně pečte asi 60–90 minut, až do jejich změknutí. Zda je dýně dostatečně měkká, to poznáte pomocí vidličky - vidličku do správně upečené dýně snadno zapíchnete.
- Po vychladnutí z dýní vydlabejte jemnou dužninu.
- Dejte ji do mixéru a dohladka rozmixujte. Můžete přidat trochu vody, abyste dosáhli hladké konzistence. K mixování můžete využít také tyčový mixér, výsledek bude stejný.
- Hotové pyré nechte asi hodinu okapat na cedníku, poté ho už přendejte pomocí nálevky do skleniček.
- Pyré uchovávejte v lednici a spotřebujte během 2–3 dnů. Pokud víte, že ho tak rychle nezpracujete, jednoduše ho zavařte nebo zmrazte po přiměřeně velkých porcích.
Využití dýňového pyré
Máme pro vás několik tipů, jak pyré spotřebovat:
- Dýňové pyré se báječně hodí do těst, kterým dodá příjemnou podzimní barvu. Obohatí různé moučníky včetně palačinek, lívanců a litých buchet i perníků na plech. Vyzkoušejte také dýňový chlebíček.
- Pyré přidávejte i do smoothie nebo pudinku, používejte ho nasladko podobně jako jablečné pyré. Poslouží jako náplň koláčů a sladkých moučníků.
- Pyré naslano je skvělým základem krémových dýňových polévek, omáček a podobných jídel. Můžete je využít do rizot a karbanátků, nastavit jím bramborovou nebo luštěninovou kaši. Oceníte ho jako pomazánku, jen je nutné přiměřené dochucení.
Máte ještě další tipy, jak využít dýňové pyré? Budeme rádi, když nám o nich napíšete.
Komentáře