

Dýňové pyré k masu, na topinky a pod.
Suroviny
- 500 g pečené dýně (máslová tykev)
- 200 g taveného sýru
- sůl
- pepř
- česnek podle chuti
- špetka muškátového oříšku
- kdo má rád - feferonkovým krém chilli a pod
Postup přípravy receptu
Maslovú tekvicu umyjeme, vydlabeme, pokrájame - časť "krk" len nakrájame na cca 1,5 cm kolieska a dáme na pečící papier do rúry upiecť - 200°C cca 20 minút.
Je dobré naraz si upiecť aj väčšie množstvo, pár dní to v chladničke vydrží. Odstránime šupu, vidličkou alebo tyčovým mixérom vymiešame na kašu, osolíme, okoreníme, pretlačíme cesnak, rozmiešame s mäkkým taveným syrom.
Poznámka od kuchařky
Používame ako prílohu napr. k mäsu alebo rybe, príp. ako pomazánku na topinky.
Vhodnejšie je použiť cesnak pečený - celú hlavičku zabalenú v alobale pečieme cca 40 minút. Zo šupiek vytláčame upečený obsah. Chuťovo je to oveľa vyšší level.
Mám rada túto tekvicu, experimentujem s ňou v kuchyni rada.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Dýňové pyré k masu, na topinky a pod.
-
Líbí
i s parádní fotkou
-
ivulinka:
-
-
Tanicka:Tady mají dýně na kusy 29.90Kč, alespoň jsem je viděla v Albertu
-
Super
ďalší zaujímavý recept na tekvicu
-
Tanicka:ja kupujem tie "dlhokrké" (ale nie na Slovensku, na SK sú značne drahšie). V tom krku žiadne semienka nie sú - vidíš na obrázku to koliesko - je bez semienok. A ja po upečení to šrotujem aj so šupkou, nevadí mi.
-
magdalenka:
..že mě to nenapadlo, já ji zrovna nedávno viděla SK, tak to bylo myšleno jako reakce na Tanicku.
-
Delam skoro stejne, krome cesneku pridam trochu rozmarynu. Pecu ale v MV na Crisp asi 18 min.V polovine otocim. Pred pecenim dyni oloupu a nakrajim na vetsi kusy, posolim a zastriknu olivym olejem. Velka dobrota.
-
chocolate:mrkni a hádaj, kto to sem pridal?http://www.toprecepty.cz/recept/6841-falesna-slepi...
-
Magduško, koukám, že nejen medvěd a mangold
.
Mohla bys psát tematické kuchařky.
btw-z odpadu se prý dá uvařit polévka ala hovězí http://www.toprecepty.sk/recept/2187-falosny-hov%C.... -
Magduška, poznám a potvrdzujem, že recept je výborný, všetkým doporučujem nebáť sa dyne a vyskúšať
-
Tanicka: Tánička, polovičku nevyhodíš. Je pravda, že dyňa má vnútri semená, ale okrem semien je už zrelá dyňa vlastne dutá. Takže dáš preč len šupku. A aj keď ju rozrežeš, neolúpaná ti v chlade vydrží aj týždeň. Urobíš z nej veľa rôznych jedál.
-
Nemůžu se rozhodnout, jestli se mi líbí víc recept nebo fotka, obojí je krásné
+6
-
Tady se prodává většinou kilo za 29, 39, i 49 :) - tzn. kolikrát by ta jedna dýně vyšla na 120 Kč, což mi přijde hrozné, na to, že se půlka vyhodí :/
-
Tanicka: neviem, čo je u vás levné, neviem posúdiť - ja kupujem u nás za cca 60 centov za kilo.