Jak udělat dýňový džus? Přinášíme návod na podzimní vitamínovou bombu
Dýně je královnou podzimu a kromě výborných pokrmů z ní můžeme udělat osvěžující nápoj plný vitamínů a minerálů. Dýňový džus je chutný a má krásně oranžovou barvu. Poradíme, jak jej připravit, aby chutnal celé rodině.
Dýní je mnoho druhů, které se liší svou chutí i využitím. V kuchyni z nich připravujeme nespočet sladkých dobrot a slaných pokrmů. Za vyzkoušení však rozhodně stojí dýňový džus, který překvapí svou lahodnou chutí a jednoduchou přípravou. Stačí nám jedna dýně a několik ingrediencí, které máte jistě po ruce.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat dýňový džus
Na dýňový džus není potřeba žádný odšťavňovač, postačí nám pouze velký hrnec. Jako konzervant poslouží kyselina citrónová, ale pokud bychom džus rádi skladovali delší dobu, doporučujeme jej zavařit na 80 °C po dobu 20 minut. A jak na to?
- Na 1 dávku dýňového džusu potřebujete 2,5 kg dýně, 10 litrů vody, 1 kg cukru, 3 lžíce kyseliny citrónové, 3 citrony a 1 litr citrónového nebo pomerančového sirupu.
- Dýni omyjte, zbavte slupky a semínek. Pokud zvolíte dýni hokaido, nemusíte ji loupat. Dužinu nakrájejte na menší kousky.
- Zalijte 3 litry vody, přidejte cukr, kyselinu citrónovou, pokrájené citróny bez kůry, a nechte 24 hodin louhovat.
- Další den rozmixujte, dejte do velkého hrnce, přidejte sirup a doplňte vodou do množství 10 litrů.
- Promíchejte a vařte asi 10 minut.
- Dýňový džus stočte do lahví a uchovávejte v lednici.
Tip: Pro výraznější aroma přidejte mletou skořici, hřebíček nebo zázvor. Všechny tyto druhy koření k dýni dokonale ladí.
A jak si ještě na dýních pochutnat? Vyzkoušejte pečenou dýni s kořením v troubě, která chutná nejlépe s jogurtovým dipem. S přípravou pomůže náš videorecept. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře