Jak udělat jitrnici na pánvi? S jednoduchým trikem ji opečete i bez prasknutí
Jitrnice je velmi populární a zároveň nejtradičnější zabijačkový pokrm. Tuto pochoutku získáváme ideálně od řezníka z okolí nebo si ji také můžeme připravit doma. Čerstvé jitrnice lahodně voní česnekem a majoránkou.
Hlavní suroviny pro výrobu jitrnic jsou méně hodnotné části vepřového masa a také vnitřnosti. Připravenou namletou směsí poté plníme střívka, která jsou na obou koncích ukončená špejlí. Poradíme, jak snadno ohřát jitrnici na pánvi.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat jitrnici na pánvi
Pro všechny milovníky zabijačkových dobrot tady máme snadný postup, jak opéct tuto delikatesu bez popraskání:
- Jitrnici vytáhneme z lednice alespoň 1 hodinu předem a necháme ji při pokojové teplotě. Při vkládání do pánve tak nevznikne teplotní šok.
- Před opékáním jitrnici propíchneme vidličkou na několika místech, aby mohla unikat pára.
- Pánev rozpálíme pouze na střední teplotu s trochou oleje či vepřovým sádlem. Tuk by měl být pouze zahřátý, nikoli horký. Jitrnici opékáme pod pokličkou z obou stran dozlatova.
Tip: Abychom zabránili popraskání jitrnic, známý trik je jejich namočení do teplé vody na 1–2 minuty, důkladné vysušení a poté opečení. Před smažením lze jitrnice také obalit v trošce hladké mouky - díky tomu budou křupavější a nepopraskají.
Pro masopustní období jsou typické především domácí zabijačky. Vychutnejte si další zabijačkovou pochoutku, kterou je vepřová tlačenka. Videorecept poradí krok za krokem, jak ji připravit i v pohodlí domova. Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře