Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jitrnice je velmi populární a zároveň nejtradičnější zabijačkový pokrm. Tuto pochoutku získáváme ideálně od řezníka z okolí nebo si ji také můžeme připravit doma. Čerstvé jitrnice lahodně voní česnekem a majoránkou.

Hlavní suroviny pro výrobu jitrnic jsou méně hodnotné části vepřového masa a také vnitřnosti. Připravenou namletou směsí poté plníme střívka, která jsou na obou koncích ukončená špejlí. Poradíme, jak snadno ohřát jitrnici na pánvi.

Jak udělat jitrnici na pánvi

Pro všechny milovníky zabijačkových dobrot tady máme snadný postup, jak opéct tuto delikatesu bez popraskání:

  1. Jitrnici vytáhneme z lednice alespoň 1 hodinu předem a necháme ji při pokojové teplotě. Při vkládání do pánve tak nevznikne teplotní šok.
  2. Před opékáním jitrnici propíchneme vidličkou na několika místech, aby mohla unikat pára.
  3. Pánev rozpálíme pouze na střední teplotu s trochou oleje či vepřovým sádlem. Tuk by měl být pouze zahřátý, nikoli horký. Jitrnici opékáme pod pokličkou z obou stran dozlatova.

Tip: Abychom zabránili popraskání jitrnic, známý trik je jejich namočení do teplé vody na 1–2 minuty, důkladné vysušení a poté opečení. Před smažením lze jitrnice také obalit v trošce hladké mouky - díky tomu budou křupavější a nepopraskají.

Pro masopustní období jsou typické především domácí zabijačky. Vychutnejte si další zabijačkovou pochoutku, kterou je vepřová tlačenka. Videorecept poradí krok za krokem, jak ji připravit i v pohodlí domova. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky