Jak udělat marmeládu z rybízu? Je vynikající a pouze ze dvou surovin
Domácí rybízová marmeláda má příjemně kyselkavou chuť a je jako stvořená nejen na linecké cukroví, ale i jako náplň do buchet, koláčů nebo sladká snídaně s čerstvým pečivem. Stačí nám na ni jen rybíz a cukr, proto ji hravě zvládnou i začátečníci.
Rybíz, ať už červený, bílý nebo černý, je letní ovoce se spoustou vitamínů a mnoha možnostmi využití v kuchyni. Kromě bublanin, sirupů a domácích zmrzlin z něj s oblibou připravujeme marmelády, které jsou husté i bez želírovacích přípravků. Rybíz totiž přirozeně obsahuje vysoké množství pektinu. Vyzkoušejte rychlý recept bez zavařování.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat marmeládu z rybízu
Na rybízovou marmeládu nejčastěji sbíráme červený rybíz, který má osvěžující nakyslou chuť a krásnou červenou barvu. Můžeme však zvolit i černý rybíz s výraznějším aromatem, kombinaci obou nebo chuťově nejsladší a nejjemnější bílý rybíz. A jak na to?
- Na rybízovou marmeládu budete potřebovat: rybíz (množství asi 1–1,5 kg) a 900–1000 g cukru krystal (na 1 litr rybízové šťávy).
- Rybíz propláchněte i se stopkami studenou vodou a nasypte do většího hrnce - ideálně s nepřilnavým dnem. Vařte asi 25 minut za průběžného míchání.
- Poté rybíz přepasírujte přes plátno nebo síto.
- Vzniklou rybízovou šťávu si odměřte, přisypte cukr a vařte na mírném ohni dalších asi 35 minut.
- Hotovou horkou marmeládu nalijte do čistých zavařovacích sklenic, otřete hrdla a pevně uzavřete víčky.
- Otočte sklenice na 5 minut dnem vzhůru, poté zpět a nechte vychladnout.
Tip: Hustotu výsledné marmelády můžete snadno zjistit jednoduchým testem. Na vychlazený talířek dejte pár kapek horké marmelády a chvíli počkejte. Pokud se neroztéká, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Příliš řídkou marmeládu můžete ještě zahustit. U rybízu většinou není potřeba, ledaže bychom jej vařili s jiným ovocem či použili méně cukru.
Rybízovou marmeládu si snadno můžete uvařit i podle našeho videonávodu, ve kterém uvidíte názorný postup krok za krokem:
Komentáře