Jak udělat táč z kynutého těsta. Je skvělý s ovocem a máslovou drobenkou
Ovocný kynutý táč mnozí z nás milují už od dětství, známe ho od našich babiček. Lahodný, kyprý, s ovocem ze zahrádky a s máslovou drobenkou. Výborně chutná s meruňkami, se švestkami, s rybízem i borůvkami. Nejlepší je v létě, z čerstvého ovoce.
Táč rády pekly naše babičky a uměly to moc dobře. Jedná se vlastně o kynutou buchtu na plechu z litého těsta, ozdobenou ovocem a posypanou lahodnou drobenkou. Inspiraci a rady najdete v mnohokrát vyzkoušených receptech z našeho receptáře.
Jak udělat kynutý táč
Můžete vyzkoušet následující recept na "kynutý meruňkový táč", uvedené množství surovin stačí pro dva plechy.
- Na těsto budete potřebovat 500 g polohrubé mouky, 2 vajíčka, 250 ml mléka, 42 g čerstvého droždí (1 kostka), 13 lžiček cukru krystal, 150 ml oleje a 1 špetku soli. Dále budete potřebovat meruňky (alespoň 500 g) nebo např. broskve, borůvky, rybíz či švestky. Na drobenku si připravte 50 g másla, 50 g krystalového cukru, 100 g polohrubé mouky, případně ještě 1 vanilkový cukr.
- Do teplého mléka zamíchejte lžičku cukru, přidejte rozdrobené kvasnice a nechte vzejít kvásek.
- Do mísy nasypejte mouku, přidejte sůl, olej a vejce.
- Vzešlý kvásek přilijte k surovinám v míse a vypracujte hladké řidší těsto.
- Vypracované těsto rozprostřete na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech, jde to dobře rukama potřenýma olejem. Pak těsto nechte 40–60 minut kynout.
- Poté těsto poklaďte rozpůlenými meruňkami, dávejte je řeznou stranou nahoru, a posypte drobenkou vytvořenou z výše uvedených surovin.
- Vložte ho do předehřáté trouby a pečte při 180–200 °C asi 15–20 minut, každá trouba peče trochu jinak.
- Před podáváním můžete táč ještě lehce pocukrovat.
Podle následujícího videoreceptu si můžete vyzkoušet báječný kynutý koláč na plechu. Je zdobený švestkami a posypaný drobenkou.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře