Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí vánoční punč uvaříte snadno z běžně dostupných surovin. Výborná je i nealkoholická varianta
Zdroj: Pixabay

Vánoční punč je tradiční pití, které po procházce v chladném počasí nebo návratu za sjezdovky skvěle zahřeje a nabudí dobrou náladu už svou vůní. Víte, jak jej připravit?

Tento nápoj, který pochází původně z Indie, má dlouhou historii. Psal o ní nedávno náš Magazín. Punče nemusí být jen alkoholické, i dětem a abstinentům lze připravit příjemný horký a voňavý nápoj.

Receptura punče se liší v různých zemích, ale základ je stejný: směs ovocné šťávy, koření, alkoholu a cukru. Cukr můžete nahradit medem, ovocnou šťávu džusem, k vínu můžete přilít nějakou lihovinu a dětem alkohol nahradit sirupem, čajem a kousky ovoce. Vše se zahřeje k bodu varu a podává v silnostěnných sklenkách nebo porcelánových hrníčcích. Pravidelně se objevuje na adventních a předvánočních trzích, dát si pohárek voňavého punče patří k předvánoční tradici.

Nealkoholické punče pro děti i dospělé

Do nealkoholických punčů dáme čerstvě uvařený černý nebo ovocný čaj svařený s kořením (můžete přidat zázvor), přidáme džus nebo sirup a kousky ovoce. Vznikne lahodný nápoj, který také zahřeje a potěší smysly.

Do doma vyrobeného punče si ohlídáte vstupní suroviny.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář