Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Panenka je nejjemnějším a nejkvalitnějším kouskem z vepřového masa. Maso totiž pochází z málo namáhaného svalu podél páteře. Vepřovou panenku můžeme v kuchyni upravit na mnoho chutných a zároveň i velmi rychlých způsobů.

Vepřová panenka je velmi libové maso s minimem tuku, které však správnou přípravou zůstává krásně křehké a šťavnaté. Můžeme ji marinovat, péct, dusit i smažit. Zároveň je panenka ideálním masem na minutky a rychlé večeře. Výborně se k ní hodí omáčky z výpeku, ale i bylinkové, smetanové či silnější v základu s vínem. 

Jak udělat vepřovou panenku

Mezi nejoblíbenější úpravu panenky patří opečení na pánvi a následné dopečení v troubě, čímž se maso nevysuší a zůstane šťavnaté. Důležité je panenku nepřepéct - jisti si budeme použitím kuchyňského teploměru, kdy by teplota masa měla dosáhnout alespoň 63 °C pro středně propečenou panenku. A jak na to?

  1. Panenku očistíme od případných blan a tuku. 
  2. Maso nakrájíme na plátky o síle 1,5 cm, poté zlehka pomocí ruky naklepeme a osolíme.
  3. Medailonky vložíme na dobře rozpálený olej a zprudka krátce opečeme z každé strany (podle požadovaného propečení). 
  4. Pro přípravu panenky v celku doporučujeme maso okořenit, zprudka zatáhnout na pánvi a poté dopéct v troubě při teplotě 200 °C přibližně 15–25 minut (podle velikosti). 
  5. Podáváme s pečenými bramborami, zeleninou či například omáčkou z pepře

Připravte si delikatesu v podobě vepřové panenky pečené v pepřové omáčce, která masu dodá pikantní říz. Postupem vás provede krok za krokem náš videonávod. Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky