Vláčné řezy s rebarborou a zázvorem

Danca Kuchařka: Danca

Moučníky , Řezy s ovocem, bublaniny 14 názorů

Suroviny

cca 350 g rebarbory
1 hrnek třtinového cukru
2 vejce
300 ml kefíru nebo bílého jogurtu (popř. mléka)
100 ml oleje
2,5 - 3 hrnky polohrubé mouky
2 prášky do pečiva
1 lžička skořice
cca 3 cm dlouhý kořen zázvoru
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Rebarboru očistíme, oloupeme a nakrájíme na dvoucentimetrové špalíčky. Dáme do mísy, zasypeme třtinovým cukrem a necháme asi 15 minut odležet.

  2. Mezitím najemno nastrouháme zázvor a vymačkáme z něho šťávu.

  3. K rebarboře přidáme kefír, vejce, olej, zázvorovou šťávu a skořici, promícháme a po částech sypeme mouku. Její množství je závislé na hustotě těsta.

  4. Nakonec vmícháme prášek do pečiva, těsto vlijeme do plechu s vyšším okrajem, který jsme vyložili pečícím papírem a vložíme do trouby rozehřáté na 170°C. Pečeme do zezlátnutí povrchu, propečení vyzkoušíme špejlí.

  5. Vychladlou "buchtu" sypeme moučkovým cukrem nebo podávámé s ušlehanou šlehačkou, případně zakysanou smetanou ( ve všech těchto variantách je moučník výborný i ještě lehce vlažný).

Poznámka

Moučník je příjemně sladkokyselý, osvěžující a nádherně vláčný. Lehce voní po zázvoru, který mu spolu s rebarborou dodává trochu exotickou, pikantní chuť.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Vláčné řezy s rebarborou a zázvorem

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Krásný moučník, vyzkouším, rebarboru jsme jako malí jedli od rána do do večera, ještě teď na to vzpomínám s nostlagií, ale jestli to bylo jen do 24.6. to nevím, ale babičky dobře věděly, co dělají, ale pozor na listy rebarbory, ty jśou jsou právě plné kyselin a jsou jedováté nejen pro člověka, ale i pro zvířata. Proto je potřeba stále kontrolovát, aby se do jídla nikdy nepřipletl žádný list. Moučník je nádherný Dančo;-):-K:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Pamatuju si, že v dětství mi babička dávala jako mňamku mladou čerstvou, oslazenou a vychlazenou rebarboru nakrájenou na kostičky. Chutnala mi, ale je fakt, že od té doby ji takto prostě nejím. Jinak jak píše Hella, prostě jen do června. A kdo má dnu, nebo mu zjistili moc překyselenou moč, tak by neměl vůbec. Jo to se hezky řekne, ale ona je tááák dobrá :-D:-D:-D.
    Mám v plánu toto udělat na víkend ;-):-p

    Odpovědět

  • zizala zizala

    jenyk: Tepelně neupravená rebarbora je opravdu silně projímavá, stejně jako třeba zelené fazolky nebo plody bezinek. Ale předpokládám, že by dnes už nikoho nenapadlo konzumovat tyto plodiny syrové ;-):-))

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Nikdy jsem rebarboru nedělala, ale od loňského roku na rebarboru nedám dopustit, a to., že rebarbora je velice zdravá jenom do sv.Jána, to snad není problém, naše babičky jí používaly a jak byli všichni zdraví, holt vždy a všude si každý musí pamatovat všeho s mírou.:-K

    Odpovědět

  • Hella Hella

    jenyk: Rebarbora není jedovatá, ale měla by se používat jen do konce června. Pak již obsahuje větší množství škodlivých látek poškozujících kloubní chrupavky. Naše babičky měly pořekadlo: Se svátým Jánem (24.6.), s rebarborou ámen!

    Odpovědět

  • Danca Danca(autorka receptu)

    jenyk: rebarboru jím v sezoně od dětství a pořád ještě žiju:-!:-D Myslim si, že v běžně konzumovaných potravinách do sebe těch jedů dostáváme mnohem víc...Ale recept nikomu nevnucuji, pochopitelně;-)

    Odpovědět

  • jenyk jenyk(neregistrovaný)

    BRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR !! Jedovatá rebarbora.:-((:-((:-((

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Danuško,to by mi chutnalo,mňam:-p:-K:yes:
    U nás je akorát problém,když už náhodou peču něco sladkého,tak si vezmu kousek a zlatoušek pak zbytek dojídá 4dny:-/

    Odpovědět

  • Masula Masula

    Moc se mi líbí tento recept:yes::yes::yes::-O:-K

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Sice bychom moc neměli kvůli dně, ale zas si myslím že když je to tak 2 - 3x za sezonu, tak reveň neuškodí. Já ji mám moc ráda, dělala jsem z ní i džem nebo sirup, ale kvůli nemoci už jen peču. Recept se mi líbí, kefíru mám dost ;-):-p:yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Danca:Jasně, to stačí. Zkusím z jogurtu, ten mám. Díky Dančo:-K

    Odpovědět

  • Danca Danca(autorka receptu)

    1974andrea: Andrejko přiměřeně....přiměřeně...:-D:-D
    No, měla jsem ho asi tak jako na litý perník, tzn. takové, aby se dalo hezky rozetřít po plechu, ale ne zase úplně tekuté...nevím, jak to popsat:-8:-):-K

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Dančo, asi vyzkouším;-) Ještě mi řekni, jak to těsto má být husté?

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    No panečku.. Rebarbora je v plné síle :-):yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: řezy s rebarborou syrová rebarbora je rebarbora jedovatá buchta se zázvorem kefír rebarbora moučník se zázvorem rebarborová buchta se zázvorem vláčná rebarborová buchta rebarborová buchta vláčná rebarbora jedovatá rebarborovy koláč se zazvorem rebarbora, řezy vlacna buchta s rebarborou moučníky se zázvorem rebarbora kefír vláčná buchta z rebarbory kefir rebarbota ořechová buchta od sv. anny vlacnej kolac z rebarbora recepty na rebarborovy koláč vlacny

Zapomněl/a jsem heslo