Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak urychlit dozrávání rajčat a kdy plody sklízet, aby úroda byla co nejvyšší
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Dny jsou sice stále příjemně teplé a slunečné, přesto víme, že s blížícím se podzimem může kdykoliv přijít ochlazení. Silné a mohutné rostliny rajčat jsou plné dozrávajících plodů, které se každým dnem stále více vybarvují. Bylo by pěkné, kdyby mohly dorůst na keřích, ale nepříznivé počasí tomu leckdy zabrání.

Kromě červenajících plodů jsou některé narůžovělé, jiné sice dorostlé na správnou velikost, ale zatím ještě zelené. Další plody jsou zatím malé, nedorostlé a na povrchu matné. Pokud budeme čekat, než se mírně zbarvené plody pěkně vybarví a menší plody dorostou, může nás nepříznivé počasí zaskočit. Víte, jak získat co nejvíce dorostlých a vybarvených plodů?

Ideálem jsou pro nás rajčata dorostlá a uzrálá přímo na keříčcích. Mnoho z nás na tuto variantu nedá dopustit. Má to však své "ale".

  • Jakmile přijde deštivé počasí a venku se ochlazuje, rajčata často začnou ztrácet na kvalitě. Mají možná červenou barvu, ale k jídlu už příliš nelákají.
  • Leckdy popraskají a prasklina se stane vstupní branou pro infekci a plíseň, zvlášť když pokračuje vlhké a nepříznivé počasí.
  • Nevýhodou je, že rostliny musí rozdělovat svou sílu mezi mnoho plodů a na keřích je stále mnoho nedorostlých a zelených rajčat, na které už rostlině mnoho sil nezbývá.

Jak urychlit dozrávání plodů

Můžeme to vyzkoušet jinak. Jde hlavně o to, aby rostliny nerozdělovaly svou sílu na mnoho úkolů, ale raději měly úkolů méně a mohly je dělat pořádně, s plným nasazením. S tím souvisí všechny následují tipy a rady.

  • Především je třeba pokračovat v odstraňování vedlejších výhonů. Jinak budou narůstat stále nové a nové výhony, které budou nasazovat další květy a maličké plody. To ale již nechceme, protože nic z toho by už nestihlo dozrát.
  • Dále je třeba, aby byl i hlavní výhon zaštípnutý (zakrácený). Důvod je stejný jako u předchozí rady.
  • Zbavujeme se i spodních mohutných listů a to z několika důvodů. Listy začínají žloutnout, ztrácejí na kvalitě, ale přesto je rostlina musí zásobovat živinami a zbytečně ji zaměstnávají. Při deštivém počasí se na spodních listech drží vlhko a rostliny jsou více ohrožené houbovými chorobami. Některé listy rostliny příliš zahušťují a brání v pronikání světla k plodům - zvlášť když je výsadba rajčat příliš hustá. 
  • Velkou pomocí rostlinám je postupná sklizeň plodů, které sice ještě nejsou plně zralé, ale mají k dozrávání nakročeno. Když budeme postupně otrhávat všechny červenající plody a dávat je v jedné vrstvě na bedničky (tácky, papírové krabice, plechy) k postupnému dozrávání, vybarví se během několika dnů. Rostlina díky tomu získá více sil k narůstání a dozrávání zatím malých a zelených plodů, a o to nám jde. 
  • Nejlepší je trhat plody, které už mají barvu a červenají, ale pokud nás z nějakého důvodu tlačí čas a očekáváme nepříznivé počasí, můžeme otrhat i plody, které jsou slabě narůžovělé, případně alespoň dorostlé na plnou velikost a lehounce zbarvené. Brzy také zčervenají, jen jim to trvá trochu déle.
  • Cílem je, abychom získali co nejvíce kvalitních plodů dorostlých na správnou velikost a lehce načervenalých. Ty všechny brzy zčervenají a budou chráněné před praskáním a nepříznivým počasím. A naopak by mělo zůstat na rostlinách co nejméně nedorostlých rajčat matné barvy - ale i když zatím zůstanou, rostlina na ně soustředí všechny své síly.

Rajčata sklízíme s malou stopkou, dobře se trhají v kolínku, které je kousek nad plodem. Rozložíme je v jedné vrstvě a necháme dojít do správné barvy. Ideální teplota k červenání se pohybuje kolem 20 °C. Rajčata necháme červenat pod střechou, na suchém místě. Chráníme je před vlhkem, hmyzem a před hlodavci. Zrání bude probíhat rychleji, když k nim přidáme např. několik jablek, banán nebo zralá rajčata. Pokud se již ochlazuje, přeneseme rajčata do obytných místností, kde je tepleji. 

A na závěr něco dobrého z rajčat? Pokud jich máte nadbytek, vyzkoušejte třeba rajčatový protlak. S postupem vám poradí následující video:

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více