Jak uvařit bún chả? Vepřový bůček se před grilováním nakládá do nasládlé marinády
Bún chả je pokrm tradiční vietnamské kuchyně. V překladu to znamená grilovaný bůček s rýžovými nudlemi. Jeho příprava není složitá, důležité je však správně ochutit marinádu a omáčku, do které se bůček namáčí.
Asijská kuchyně se řadí mezi ty nejvíce oblíbené. Bistra, kde vám asijské pochoutky naservírují do pár minut, najdete v každém městě. Ačkoliv na přípravu asijské kuchyně potřebujete suroviny, které běžně nepoužíváte, Asii si můžete snadno udělat i v pohodlí svého domova.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit bún chả
Základní surovinou je samozřejmě vepřový bůček bez kůže. Následující recept na bún chả je uveden pro 400 g bůčku. Dále budete potřebovat rýžové nudle a ingredience na marinádu a omáčku.
- Ingredience na marinádu: 2 lžíce rybí omáčky, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce rýžového octa, 1 lžíce arašídového oleje, 3 lžíce třtinového cukru, 1 cibule nakrájená na měsíčky, utřený česnek a pepř podle chuti.
- Ingredience na omáčku: 2 lžíce rýžového octa, 2 lžíce cukru, 4 lžíce horké vody, 2 lžíce rybí omáčky, utřený stroužek česneku, 1 mrkev nakrájená na kolečka, chilli paprička podle chuti.
- Bůček dejte zhruba na půl hodiny do mrazáku, aby se s ním lépe pracovalo. Poté ho ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky o velikosti přibližně 5 milimetrů.
- Všechny ingredience na marinádu smíchejte v uzavíratelné nádobě.
- Do nádoby vložte i nakrájený bůček, uzavřete a nechte minimálně hodinu marinovat v lednici - ideálně však přes noc.
- Následně by se namarinované plátky bůčku měly grilovat z obou stran na rozpáleném grilu, dokud nebudou krásně propečené a křupavé.
- V domácích podmínkách je možné bůček ugrilovat na pečicí mřížce v troubě s funkcí gril. Nezapomeňte však pod bůček dát plech, kam bude odkapávat tuk.
- Stejně tak lze plátky bůčku vyskládat na plech vyložený pečicím papírem a na vyšší teplotu udělat maso v klasické troubě.
- Rýžové nudle připravte podle návodu na obalu a omáčku připravte smícháním vyjmenovaných ingrediencí.
- Bún chả se servíruje tak, že se do talíře dají nudle, na které se pokladou plátky křupavého bůčku. Omáčka se dává do mističky zvlášť a kousky masa se do ní namáčejí.
Jestliže asijské kuchyni příliš neholdujete a přesto jsme ve vás článkem vzbudili chuť na grilovaný bůček, připravte si ho podle následujícího receptu. V něm se bůček marinuje v pro nás známějších surovinách, jako je například černé pivo.
Komentáře