

Asijské kuřecí karí s jasmínovou rýží
Suroviny 4 - 6 porcí
- 4 kuřecí prsní řízky (prostě.. prsa)
- 1 velká červená chilli paprička
- 3 cm čerstvého zázvoru
- 1 velký stroužek CS česneku nebo 3 cizí...
- svazek čerstvého koriandru
- 4 lžíce Wok oil oriental (made in Kaufland)
- 5 lžic arašídového másla
- 150 ml kuřecího vývaru nejlépe domácího
- 200 g řeckého jogurtu (toto striktně, nenahrazovat kysanou smetanou atd.)
- malá plechovka 165 ml) kokosového mléka
- 300 g jasmínové rýže
Postup přípravy receptu
Čtvrtinu chilli papričky, zbavené žeber a semínek, nakrájejte na jemňoulinké nudličky. Zbytek rozmixujte se zázvorem, česnekem, všemi stonky a třetinou lístků koriandru na hrubší pastu. Já jsem použila strunový drtič z Tupperware. Je-li třeba, přidejte pár kapek vody.
Ve woku rozpalte olej, očistěte maso od blan, kostiček, omyjte, řádně osušte, překrájejte na větší kusy a vhoďte do pánve. Zhruba 5 minut zprudka opékejte za intenzivního míchání ze všech stran.
Přimíchejte umixovanou pastu a ještě chvilku promíchejte s masem. Pak přidejte arašídové máslo, vývar, jogurt a osolte. Za mírného probublávání vařte cca 10 minut. Poté přidejte kokosové mléko a vařte do úplného změknutí masa a zhoustnutí omáčky. Přidejte zbylé lístky koriandru.
Jasmínovou rýži uvařte dle svých zvyklostí nebo dle návodu na obalu.
Na talíři dozdobíme chilli papričkami a koriandrem.
Poznámka od kuchařky
Tento pokrm je určen zejména pro milovníky asijských chutí, kde ostrost, (ale velmi příjemná) a chutě koriandru hrají prim. Je to neskutečně lahodné. A ještě něco pro ty, co by se ptali (né, komu to hrají..) ale proč karí...
Cituji: Karí je nejen směs koření, ale také tepelná úprava typická pro Asii. Většinou jsou to kousky masa anebo zeleniny v pikantní omáčce a s kokosovým mlékem, jogurtem apod. Základ tvoří kořenité pasty (kupované nebo doma připravené), které se teplem rozvoní a dají pokrmu typickou ostrost a chuť.
Zdroj: Apetit, mírně upraveno.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Asijské kuřecí karí s jasmínovou rýží
-
Zdravim,chtel sem se zeptat jestli nahodou nevite recept na tu asijskou hustejsi omacku co davaji na nudle,predem moc dekuji .
-
olahok:
tak ať se daří
-
rebeka, hosta: Děkuji, pochopila: 1. Umět rýži koupit, 2. Umět ji uvařit.
Na pondělí zařízena dodávka 5ti kg pytle jasmínové rýže z "asijské tržnice", a pokud by mi to na "natrénování" poživatelně uvařené rýže nestačilo, zbylá část rodiny prý dodá větší balení. Takže - děkuji za vše.
-
rebeka: už jen na doplnění - kupuji výbornou jasmínovou rýži v 5kg pytlích v tržnici nebo ve večerkách, které mají Vietnamci, stojí cca do 300 kč za 5 kg.
-
olahok: není vůbec zač.. ale ono taky záleží, jakou rýži koupíte a pak také, jestli mát raději sypkou nebo lepivější.. dlouhozrnná bývá sypká, a i když je jasmínová také dlouhozrnná, je lepivější, to já tak radši, takže záleží i na druhu rýže
pokud budete mít dotaz, klidně pište, ráda odpovím, budu-li znát odpověď
přeji hezký den -
Děkuji převelice za návod na přípravu rýže, vyzkouším to, věřím, že s úspěchem. Vaše recepty nikdy nezklamou, proto podle nich ráda vařím, a pak, další nezanedbatelný důvod, máte opravdu vytříbený vkus, zdá se, že na všechno.
-
olahok: jsem opět potěšena, že jste si vybrala můj recept
já dělám rýži v rýžovači.. nebo tak, že ji propláchnu vlažnou vodou, orestuju na oleji cibuli, přidám už suchou rýži, osolím, restuju, až se skoro začne přichytávat ke dnu, zaleju studenou vodou, poměr hrnek rýže a necelé dva hrnky vody, nechám zavřít, pak ztlumím oheň.. až se voda vyvaří, zabalím do deky a frknu pod polštáře, tam ji nechám cca půl až hoďku -
pro hosta: Děkuji za rychlou reakci, vyzkouším. Příprava rýže se mi dlouhodobě nedaří, mám pouze 2 varianty: buď je nedovařená, nebo jako kaše. Takže - díky.
-
olahok: sice k asijské kuchyni má být rýže trochu lepivější, ale my dáváme přednost rýži, vařené jako těstoviny - dokonce ji tak vaří Čínani - ve velkém množství vody a pak scezené. Vodu můžeš osolit, okořenit podle chuti. Zkus a uvidíš, jinak ji nedělám
-
Děkuji za úžasný, vynikající rcp, ostatně jako vždy všechny Vaše rcp, super navigation a v návaznosti i super výsledek. Přípravu rýže musím ještě vyladit, ale jako maskovací alternativu své neschopnosti jsem prozíravě uvařila i rýži těstovinovou, která dopadla podstatně "lépěji". Ještě jednou díky za skvělou dobrůtku.
-
Krása
+17
-
Rebečko,
.+1
-
Opět dobrota a krásná k tomu
-
Zdenka1:
a kde mám obrázky
tohle je chuťově jiné, ale Jurovi chutnalo.. zbytek dojídá teď...
a děkuji za odzkoušení Bengalúru -
rebeka:dělala jsem podle tebe to "bengaluru"
. A fakt jim to chutnalo a chtějí to znova
. A to Vašek uznává jedině krkovičku
.