Asijské kuřecí karí s jasmínovou rýží

Drůbeží maso Doba přípravy: do 30 minut 41 názorů

Drůbeží maso Doba přípravy: do 30 minut 41 názorů

Suroviny 4 - 6 porcí

4 kuřecí prsní řízky (prostě.. prsa)
1 velká červená chilli paprička
3 cm čerstvého zázvoru
1 velký stroužek CS česneku nebo 3 cizí...
svazek čerstvého koriandru
4 lžíce Wok oil oriental (made in Kaufland)
5 lžic arašídového másla
150 ml kuřecího vývaru nejlépe domácího
200 g řeckého jogurtu (toto striktně, nenahrazovat kysanou smetanou atd.)
malá plechovka 165 ml) kokosového mléka
300 g jasmínové rýže

Postup přípravy receptu

  1. Čtvrtinu chilli papričky, zbavené žeber a semínek, nakrájejte na jemňoulinké nudličky. Zbytek rozmixujte se zázvorem, česnekem, všemi stonky a třetinou lístků koriandru na hrubší pastu. Já jsem použila strunový drtič z Tupperware. Je-li třeba, přidejte pár kapek vody.

  2. Ve woku rozpalte olej, očistěte maso od blan, kostiček, omyjte, řádně osušte, překrájejte na větší kusy a vhoďte do pánve. Zhruba 5 minut zprudka opékejte za intenzivního míchání ze všech stran.

  3. Přimíchejte umixovanou pastu a ještě chvilku promíchejte s masem. Pak přidejte arašídové máslo, vývar, jogurt a osolte. Za mírného probublávání vařte cca 10 minut. Poté přidejte kokosové mléko a vařte do úplného změknutí masa a zhoustnutí omáčky. Přidejte zbylé lístky koriandru.

  4. Jasmínovou rýži uvařte dle svých zvyklostí nebo dle návodu na obalu.

  5. Na talíři dozdobíme chilli papričkami a koriandrem.

Poznámka od kuchařky

Tento pokrm je určen zejména pro milovníky asijských chutí, kde ostrost, (ale velmi příjemná) a chutě koriandru hrají prim. Je to neskutečně lahodné. A ještě něco pro ty, co by se ptali (né, komu to hrají..) ale proč karí...

Cituji: Karí je nejen směs koření, ale také tepelná úprava typická pro Asii. Většinou jsou to kousky masa anebo zeleniny v pikantní omáčce a s kokosovým mlékem, jogurtem apod. Základ tvoří kořenité pasty (kupované nebo doma připravené), které se teplem rozvoní a dají pokrmu typickou ostrost a chuť.

Zdroj: Apetit, mírně upraveno.

Komentáře k receptu Asijské kuřecí karí s jasmínovou rýží

  • Michal Michal(neregistrovaný)

    Zdravim,chtel sem se zeptat jestli nahodou nevite recept na tu asijskou hustejsi omacku co davaji na nudle,predem moc dekuji .:-)

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    olahok::-D:-D:-D tak ať se daří;-):-):yes:

    Odpovědět

  • olahok olahok(neregistrovaný)

    rebeka, hosta: Děkuji, pochopila: 1. Umět rýži koupit, 2. Umět ji uvařit. :-)):-))Na pondělí zařízena dodávka 5ti kg pytle jasmínové rýže z "asijské tržnice", a pokud by mi to na "natrénování" poživatelně uvařené rýže nestačilo, zbylá část rodiny prý dodá větší balení. Takže - děkuji za vše.:-K:-K:-)):-))

    Odpovědět

  • hosta hosta

    rebeka: už jen na doplnění - kupuji výbornou jasmínovou rýži v 5kg pytlích v tržnici nebo ve večerkách, které mají Vietnamci, stojí cca do 300 kč za 5 kg.

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    olahok: není vůbec zač.. ale ono taky záleží, jakou rýži koupíte a pak také, jestli mát raději sypkou nebo lepivější.. dlouhozrnná bývá sypká, a i když je jasmínová také dlouhozrnná, je lepivější, to já tak radši, takže záleží i na druhu rýže;-)
    pokud budete mít dotaz, klidně pište, ráda odpovím, budu-li znát odpověď;-)
    přeji hezký den:-K

    Odpovědět

  • olahok olahok(neregistrovaný)

    Děkuji převelice za návod na přípravu rýže, vyzkouším to, věřím, že s úspěchem. Vaše recepty nikdy nezklamou, proto podle nich ráda vařím, a pak, další nezanedbatelný důvod, máte opravdu vytříbený vkus, zdá se, že na všechno.:yes::-K:-K:-K

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    olahok: jsem opět potěšena, že jste si vybrala můj recept:-8:-)
    já dělám rýži v rýžovači.. nebo tak, že ji propláchnu vlažnou vodou, orestuju na oleji cibuli, přidám už suchou rýži, osolím, restuju, až se skoro začne přichytávat ke dnu, zaleju studenou vodou, poměr hrnek rýže a necelé dva hrnky vody, nechám zavřít, pak ztlumím oheň.. až se voda vyvaří, zabalím do deky a frknu pod polštáře, tam ji nechám cca půl až hoďku;-)

    Odpovědět

  • olahok olahok(neregistrovaný)

    pro hosta: Děkuji za rychlou reakci, vyzkouším. Příprava rýže se mi dlouhodobě nedaří, mám pouze 2 varianty: buď je nedovařená, nebo jako kaše. Takže - díky.:yes::yes::yes::-K

    Odpovědět

  • hosta hosta

    olahok: sice k asijské kuchyni má být rýže trochu lepivější, ale my dáváme přednost rýži, vařené jako těstoviny - dokonce ji tak vaří Čínani - ve velkém množství vody a pak scezené. Vodu můžeš osolit, okořenit podle chuti. Zkus a uvidíš, jinak ji nedělám

    Odpovědět

  • olahok olahok(neregistrovaný)

    Děkuji za úžasný, vynikající rcp, ostatně jako vždy všechny Vaše rcp, super navigation a v návaznosti i super výsledek. Přípravu rýže musím ještě vyladit, ale jako maskovací alternativu své neschopnosti jsem prozíravě uvařila i rýži těstovinovou, která dopadla podstatně "lépěji". Ještě jednou díky za skvělou dobrůtku.:yes::yes::yes::-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Krása:-K+17:-p:yes:

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Rebečko, :yes::yes::yes:.+1

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Opět dobrota a krásná k tomu :-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    Zdenka1::-O:-O a kde mám obrázky:-?:-? tohle je chuťově jiné, ale Jurovi chutnalo.. zbytek dojídá teď...;-)
    a děkuji za odzkoušení Bengalúru:-)

    Odpovědět

  • Zdenka1 Zdenka1

    rebeka:dělala jsem podle tebe to "bengaluru":-p. A fakt jim to chutnalo a chtějí to znova:yes:. A to Vašek uznává jedině krkovičku:-)).

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: kureci kari recept kureci kari kuřecí na kari s rýži asijské recepty jak se vaří jasmínová rýže kuřecí s rýží kureci na kari kuřecí kari s rýží kari pokrmy s rýží kuřecí maso s jasmínovou rýží asijske kure kari s rýží asijske curry jasmínová rýže recepty kuře na kari s rýží asijské jídlo recepty asijska jidla recepty jasminova ryze s kurecim masem kuřecí prsní řízky s rýží