Jak uvařit slzovku? Je jednou z nejdéle pěstovaných plodin v historii lidstva
Slzovka obecná (Jobovy slzy), semena, která slzy opravdu připomínají, je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Slzovka není jen potravina, je to zároveň i lék. Slzovce se také říká Perla východu a je spojována často s v tradiční čínskou medicínou. My slzovku koupíme v obchodech se zdravou výživou. Jak ji ale uvařit?
Jak vařit slzovku?
Slzovka je pro nás spíše lékem, než potravinou - doporučená denní dávka jsou 3 lžíce (cca 40 g) vařené slzovky denně - proto by se slzovka na našem talíři měla objevit v doprovodu s dalšími přílohovými potravinami (nejčastěji s rýží, jáhly, bulgurem, kuskusem nebo pohankou).
Před vařením je vhodné ji odměřit, propláchnou pod tekoucí vodou a pak ji minimálně na hodinu (i déle) namočit. Poté vodu slijeme, doplníme trojnásobkem vody čisté a dalšími surovinami podle toho, jak budeme slzovku připravovat, a uvaříme ji (cca hodinu). Pokud naslano, přidáme k ní cibuli, kořenovou zeleninu a koření. Na sladko ji přidáváme do nákypů nebo rozmixovanou s ovocem jako dezert po obědě.
Do kterých jídel můžeme slzovku vřadit?
-
do karbanátků a placek
-
do pomazánek
-
podávat do jako přílohu
-
polévky
-
do rizota
-
k ochucení klasického kuby s houbami
-
umletá (jako mouka) na zahuštění omáček
-
odvar do zdravotních čajů používaných při žaludečních a střevních obtížích nebo pro podporu jater
Co je na slzovce zajímavého?
-
stejně jako jáhly je i slzovka výborný zdroj minerálních látek
-
je zdrojem vitamínů skupiny B
-
přirozeně bezlepková
-
může být součástí diabetické nebo redukční diety
Slzovka je pro organismus prospěšná
Slzovka pomáhá při:
-
žaludečních a střevních problémech
-
zahlenění i otocích
-
zápalu plic
-
průjmech
-
zánětech močového měchýře a mnoha dalších potížích našeho organismu
-
potížích s kvalitou pokožky
Slzovku by raději neměly jíst těhotné ženy, protože celkově vysušuje a to nesvědčí děložní sliznici.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 3 hodinami
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 13 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 16 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 19 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Velký rozinkový manuál: Cukrář Josef Maršálek radí, kolik jich přidat do mazance a kdy přesně vmíchat rozinky do těsta
Plněná retro vejce pětkrát jinak: Klasika se sardelovým máslem nebo šunkovou pěnou nezklame a návštěvy potěší
Jak uvařit chutný špenát z kopřiv. Příprava tradičního pokrmu z mladých listů planě rostoucí byliny
Komentáře