Využití vody z vařených brambor: Je libo hnojivo, polévku nebo pleťovou vodu?
Brambory jsou hlízy rostliny, která pochází z Ameriky, odkud ji do Evropy dovezli Španělé. V 18. století se brambory staly součástí našich polí a kuchyní díky Fridrichovi I. Velikému, který díky nim vyřešil hladomor.
Brambory jsou ceněnou zeleninou nejen pro svou dostupnost, chuť, výživnost a sytost. Mají vysokou nutriční hodnotu a díky škrobu jsou pro tělo důležitým zdrojem energie. Tou je ale i voda po uvaření brambor, kterou vyléváme jako odpad.
Mohlo by vás zajímat
Jak využít vodu po uvaření brambor
Máme k dispozici slanou nebo neslanou vodu:
- Voda se solí zbývá po uvaření oloupaných přílohových brambor. Takovou vodu, plnou škrobu, bílkovin a minerálů, použijeme při podlévání základů na polévky, omáčky a zeleninová jídla. Zředíme jí jíšku nebo v ní uvaříme halušky či noky. Vařící slanou vodou polijeme plevel v dlažbě - klidně ji můžeme ještě přisolit.
- Nesolená voda zbyde hlavně po uvaření brambor ve slupce. Taková voda je velice ceněná při postřiku a hnojení rostlin a květin - měla by se však používat střídavě s jinými hnojivy. Bramborovou vodou opláchneme vlasy, aby získaly lesk, tmavší odstín a pevnost, nebo ji použijeme jako pleťovou vodu.
Do vody po umytých a uvařených bramborách zavaříme například chlupaté knedlíky, jejichž přípravu můžete vidět v našem videu:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře