Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Využití vody z vařených brambor: Je libo hnojivo, polévku nebo pleťovou vodu?
Zdroj: Pixabay, Herbert_Winkler

Brambory jsou hlízy rostliny, která pochází z Ameriky, odkud ji do Evropy dovezli Španělé. V 18. století se brambory staly součástí našich polí a kuchyní díky Fridrichovi I. Velikému, který díky nim vyřešil hladomor.

Brambory jsou ceněnou zeleninou nejen pro svou dostupnost, chuť, výživnost a sytost. Mají vysokou nutriční hodnotu a díky škrobu jsou pro tělo důležitým zdrojem energie. Tou je ale i voda po uvaření brambor, kterou vyléváme jako odpad.

Jak využít vodu po uvaření brambor

Máme k dispozici slanou nebo neslanou vodu:

  • Voda se solí zbývá po uvaření oloupaných přílohových brambor. Takovou vodu, plnou škrobu, bílkovin a minerálů, použijeme při podlévání základů na polévky, omáčky a zeleninová jídla. Zředíme jí jíšku nebo v ní uvaříme halušky či noky. Vařící slanou vodou polijeme plevel v dlažbě - klidně ji můžeme ještě přisolit.
  • Nesolená voda zbyde hlavně po uvaření brambor ve slupce. Taková voda je velice ceněná při postřiku a hnojení rostlin a květin - měla by se však používat střídavě s jinými hnojivy. Bramborovou vodou opláchneme vlasy, aby získaly lesk, tmavší odstín a pevnost, nebo ji použijeme jako pleťovou vodu.

Do vody po umytých a uvařených bramborách zavaříme například chlupaté knedlíky, jejichž přípravu můžete vidět v našem videu:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli