Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sklidili jste bohatou úrodu jablek? Ukážeme vám, jak si je zavařit na zimu a mít vždy po ruce výbornou náplň nejen na jablečný štrúdl, ale i do sladkých moučníků, koláčů či salátů. Stačí nám pouze jedna surovina.

Podzim přináší jablečné hody a nám tak stačí se pouze rozhodnout, zda chceme jablka zpracovat hned do jablečných šťáv, moučníků, štrúdlů a pečených jablek, nebo si je prozřetelně uchovat na zimu v podobě kompotu, křížal, jablečného pyré či v zavařené podobě, která nám vydrží bez obav do další sezóny a ušetří spoustu práce. Poradíme, jak na to. 

Jak zavařit jablka na štrúdl

Příprava zavařených jablek na štrúdl je velmi jednoduchá, protože nám postačí pouze jablíčka a čisté zavařovací sklenice. Jakmile pak v zimě dostaneme chuť na štrúdl, není nic jednoduššího než zavařená jablka nasypat na rozválené těsto, posypat cukrem a skořicí a šup s tím do trouby. A jak na to?

  1. Jablka omyjte, zbavte jádřinců a slupek a nastrouhejte nahrubo
  2. Nastrouhaná jablka napěchujte do připravených sklenic, nechte volné místo asi 1,5 cm od horního okraje
  3. Očistěte okraje sklenic a uzavřete víčky. Zavařte na 90 °C po dobu asi 45 minut
  4. Poté sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte je vychladnout. 
  5. Skladujte v chladu a temnu, nejlépe ve spíži nebo suchém sklepě. 

Tip: Do nastrouhaných jablek můžete před zavařením přidat mletou skořici nebo mletý hřebíček pro větší aroma.  

Strouhaná jablíčka k zavaření si můžete udělat také podle našeho podrobného videoreceptu, který vás přípravou provede krok za krokem. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli