Jak zavařit rajčatovou směs na špagety. Jednoduchý základ pro rychlé vaření
Na konci sezóny už mrazničky málem "pukají ve švech", přesto stále zbývá celá řada produktů ze zahrad, které je potřeba zpracovat, aby nepřišly vniveč. Pokud máte velkou úrodu rajčat, můžete si z nich připravit jednoduchý základ na omáčku ke špagetám.
Začátkem podzimu je potřeba sklidit rajčata, protože brzy přijde ochlazení, které plodovou zeleninu obvykle znehodnotí. Zelená rajčata necháme v domácích podmínkách zčervenat, ale ta, která jsou pěkně vybarvená, můžeme zavařit. Zajímavých receptů je více, tentokrát pro vás máme recept na velmi jednoduchý základ pro špagetovou omáčku.
Jak zavařit směs na špagety
Důležité je použít dobře vyzrálá a krásně vybarvená rajčata, která dají omáčce tu správnou barvu. Žlutá nebo jinak zbarvená rajčata se do omáčky hodí méně.
- Na základní dávku omáčky podle receptu s názvem "zavařená směs na špagety" si připravte 1000 g rajčat, 500 g paprik, 2 cibule, 1 lžíci oleje, sůl (podle chuti) a 1/4–1/2 lžičky mletého pepře.
- Rajčata nejprve oloupejte. Zralá rajčata se dají snadno oloupat, ale nedozrálá se loupou špatně. Postupujte tak, že omytá rajčata naříznete do tvaru kříže na opačném konci, než má rajče stopku. Pak je asi minutu blanšírujte a následně zchlaďte ve studené vodě, oloupání by už mělo jít snadno.
- Oloupaná rajčata i papriky zbavené vnitřní části se semínky nakrájejte na menší kousky.
- Nadrobno nakrájejte také cibuli a restujte ji na oleji tak dlouho, aby zesklovatěla.
- Tip 1: K cibuli můžete přidat najemno nakrájený česnek.
- Poté k ní přidejte nakrájené papriky a rajčata, směs osolte, opepřete, případně trochu přislaďte.
- Tip 2: Uvařenou omáčku můžete ještě rozmixovat tyčovým mixérem, bude pak ještě jemnější.
- Vše společně poduste. Kdo chce, může přidat bazalku, oregano, chilli papričku pro výraznější chuť nebo nakrájené olivy.
- Takto připravenou směs rozdělte do menších a perfektně čistých (v troubě vypařených) skleniček, k nalévání používejte nálevku, aby se zbytečně nepotřísnily jejich okraje. Čištění je pak zbytečně pracné.
- Skleničky zavíčkujte a pak je zavařujte 20 minut při 85 °C. K zavařování vám stačí obyčejný hrnec vyložený utěrkou a naplněný vodou do výšky přibližně 3–4 cm.
- Skleničky, které už jsou zavařené, dávejte těsně vedle sebe na ručník a přikryjte je druhým ručníkem – takto je nechte v teple dojít až do druhého dne.
- Pak už zbývá jen skleničky označit rokem zavaření a uložit do spíže.
Zavařená směs se výborně uplatní jako základ chutných omáček na špagety nebo jiné těstoviny. Můžete ji přidávat i do dalších omáček a gulášů. Skvěle se hodí např. do vydatné gulášové polévky.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře