Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na jaře se příroda probouzí - budí nás ostré sluneční paprsky, venku cvrlikají ptáci a kvetou rostliny. Mnoho bylin je v tuto dobu ve své největší síle, a proto by byla velká škoda toho nevyužít, a nezařadit je do jídelníčku - třeba do jarních polévek.

Přidání menšího množství bylinek do polévky je ideálním způsobem, jak oživit a osvěžit náš jídelníček. Pokrmy pak budou více lahodit oku a bylinky jim dodají kromě vůně a chutě i mnoho vitamínů a minerálů, které lidský organismus potřebuje po zimě doplnit. 

Jaké bylinky do jarních polévek

Jídelníček si můžete zpestřit jak běžně používanými, tak i méně známými bylinkami. Je však důležité mít na paměti, že není bezpečné konzumovat rostlinky, u kterých si nejste úplně jistí, o jaký druh se jedná. Pokud si tedy chcete oživit jídelníček nějakými méně známými bylinkami, mohla by se vám hodit kniha o bylinkách.

  • Mezi nejznámější bylinky, vhodné do jarních polévek, se řadí pažitka, petrželka, medvědí česnek nebo libeček.
  • Z bylinek, které najdete volně na louce, sbírejte pampeliškové listy, kopřivy, šťovík, jitrocel či řebříček.
  • Bylinky lze přidat buď k orestované cibuli, kterou následně zalijete vývarem, nebo je můžete přisypat až na závěr vaření.
  • Kvetoucími bylinkami dodáte pokrmům nejen léčivé účinky, ale budou i lépe vypadat. Polévky krásně ozdobí květy pampelišek, sedmikrásek, hluchavek, prvosenky jarní nebo třeba podbělu lékařského.

Chutnou jarní polévku uděláte pouze z vývaru, medvědího česneku, smetany ke šlehání, brambor, soli, pepře a muškátového oříšku. Brambory se uvaří ve vývaru, který se dochutí kořením, přidají se pokrájené listy medvědího česneku, polévka se zjemní smetanou, rozmixuje tyčovým mixérem, a je hotovo.

Komentáře

Další tipy a triky