Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaké jsou zdravější verze sladidel? Poradíme 5 nejoblíbenějších variant ke slazení
Zdroj: Freepik, stockking

Bílý cukr je po mnoho let v naší stravě hlavním zdrojem sladkostí, ale je také známý tím, že má negativní účinky na naše zdraví. Avšak dnešní doba nabízí mnoho alternativ, abychom mohli vychutnat sladkou chuť i bez výčitek.

Nadměrná konzumace bílého cukru není správná kvůli vysokému glykemickému indexu. Tyto cukry se pak ukládají do tukových buněk. Měli bychom proto hledat zdravější alternativy, které mají navíc vitamíny i minerály, nebo obsahují minimum kalorií.

Jaké jsou zdravější verze sladidel

Poradíme 5 možností, jak nahradit bílý cukr jiným sladidlem:

  1. Med: Tato přírodní alternativa je plná vitamínů i minerálů a je oblíbeným sladidlem, avšak i medem sladíme s mírou, kvůli vyššímu obsahu fruktózy.
  2. Třtinový cukr: Nerafinovaný tmavý cukr je vyráběný z cukrové třtiny, což je rostlina podobná bambusu. Obsahuje více minerálních látek, avšak má stále vysokou energetickou a kalorickou hodnotu.
  3. Stévie: Je oblíbené přírodní sladidlo, které získáváme z listů tropické rostliny. Stévie má vyšší sladivost než bílý cukr, avšak s rozdílem nulové kalorické hodnoty, navíc je vhodná i pro diabetiky.
  4. Čekankový sirup: Získáváme ho z kořene čekanky a vyniká především vysokým obsahem vlákniny a nízkým obsahem fruktózy. Tento sirup je ideální volbou pro ty, kteří si hlídají váhu, ale i pro diabetiky.
  5. Xylitol: Xylitol, známý také jako březový cukr, je látka přírodního původu vyráběná z březové kůry, která dokáže plně nahradit bílý cukr. Koupit jej můžeme v prášku, tabletách i v tekutém stavu.
Pojďte si připravit osvěžující mátový sirup, do kterého lze na místo bílého cukru přidat také tmavý třtinový. Rozdíl v chuti nepoznáte, sirup bude mít pouze tmavší zabarvení. Jakému zdravějšímu sladidlu dáváte přednost vy? 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli