Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bez zahušťování pokrmů se v tradiční české kuchyni neobejdeme. Tradiční omáčky, jako je svíčková či rajská, jsou pověstné dokonale hladkou konzistencí, která se báječně hodí k nadýchaným knedlíkům.

Zásmažka neboli jíška je základem tradičních pokrmů a připravit ji není vůbec složité. Skládá se ze dvou surovin - z tuku a mouky. Podle typu pokrmu zahušťujeme jíškou světlou nebo tmavou. Poradíme, jakou mouku vybrat na její přípravu.

Jakou mouku použít na zásmažku

Mouku používáme k zahušťování, aby zajistila pokrmu správnou konzistenci. Škrob obsažený v mouce ve spojení s horkou tekutinou začne bobtnat a tekutina tak zhoustne.

  • Na zásmažku používáme především hladkou mouku, jejíž jemná struktura zajistí správnou konzistenci pokrmu.
  • K zahušťování vybíráme klasickou pšeničnou či špaldovou mouku
  • Vhodnou alternativou je také mouka celozrnná, která má lehce oříškovou chuť a hrubší strukturu.
  • V případě intolerance na lepek můžeme zvolit také mouku bezlepkovou.

Cibulová jíška je nepostradatelná v mnoha pokrmem, jako je například guláš, dušené zelí či zeleninové polévky. Abychom v kuchyni ušetřili čas, je skvělým řešením připravit cibulovou jíšku do sklenice a vždy ji vytáhnout v případě potřeby.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli