Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévky jsou v mnoha domácnostech důležitou součástí obědů, někdy i večeří. Za málo peněz nás příjemně zasytí. Připravují se různé druhy polévek a různé jsou také způsoby zahušťování. To samé platí i o omáčkách. Správné zahuštění jejich chuť pozvedne, ale nepovedené naopak pokazí.

Polévky i omáčky zahušťujeme podobnými způsoby, pro polévky ale platí, že bývají řidší. K zahušťování se používá více osvědčených způsobů, tím nejběžnějším je zahušťování pomocí světlé nebo tmavší jíšky. Mnozí z nás se ale zrovna tomuto postupu raději vyhýbají v zájmu zdravější verze stravování.

Časté chyby při zahušťování

Se špatným zahuštěním se jistě potýkají především začínající hospodyňky a pokud se to nenaučily od maminky nebo babičky, nezbyde jim, než si tuto dovednost samy postupně osvojit. Co se nejčastěji nepovede?

  1. Moučné žmolky: Situace může nastat např. když v zájmu "rychlosti" nasypeme mouku přímo do tekutiny (polévky, omáčky) nebo když přidanou záklechtku či jíšku málo mícháme. Vyplatí se raději jíšku před přidáním rozmíchat v menším množství tekutiny a přidávat ji do hrnce přes síto nebo cedník. Pokud už ale hrudky vznikly, můžeme situaci ještě napravit pomocí cedníku, kterým omáčku propasírujeme, nebo tyčovým mixérem, kterým polévku nebo omáčku promixujeme. Tyto způsoby se hodí pouze v některých situacích. Pokud je hrudek jen několik, jednoduše je z omáčky vyjmeme.
  2. Příliš řídká omáčka nebo polévka: Časem získáme správný odhad, kolik je mouky k zahuštění potřeba. Do té doby se řídíme přesně recepty, podle kterých vaříme. Náprava je snadná - hustou tekutinu naředíme, řídkou ještě zahustíme. Do polévky stačí přidat brambory a po uvaření je rozmačkat, nebo trochu jemných ovesných vloček.
  3. Připálené dno v hrnci: Tomuto předejdeme poctivým mícháním a přiměřenou teplotou plotýnky. Od sporáku po zahuštění raději neodcházíme. Při nepatrném přichycení ke dnu hned pokrm přelijeme do jiného hrnce. Při větším připálení obvykle nezbývá než nepovedené jídlo zlikvidovat - připáleniny se k jídlu nehodí.
  4. Sražená omáčka po zahuštění žloutky: Předejdeme tomu tím, že omáčku po přidání žloutků již nebudeme vařit. 
  5. Příliš řídká omáčka po zahuštění škrobem: Po zahuštění škrobem omáčku už více nevaříme a znovu ji neohříváme, jinak začne řídnout. 

Rajská omáčka patří k těm nejoblíbenějším. Podívejte se na video, které vám předvede jeden ze způsobů zahušťování, tentokrát jednoduchou záklechtkou.

Máte ještě nějaké další tipy? Budeme rádi, když nám je napíšete do komentáře pod článkem.

                       

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více