Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit suchou jíšku? Dokonale zahustí pokrm i bez přidaného tuku
Zdroj: Pixabay - hewq

V tradiční kuchyni se neobejdeme bez zahušťování omáček jíškou. Připravit správným způsobem jíšku patří mezi základní kuchařské dovednosti. K zahušťování polévek či omáček využíváme jíšku světlou nebo tmavou.

Klasickou jíšku připravíme jednoduše ze dvou surovin, z tuku a mouky. Světlou jíšku využíváme spíše pro světlé omáčky a polévky typu koprová nebo květáková. Naopak tmavou jíšku oceníme do tmavých omáček či polévek např. do gulášové.

Jak připravit suchou jíšku

Suchou jíšku nazýváme také zápražka a připravíme ji opražením mouky nasucho na pánvi, bez použití tuku. Je tedy vhodná i pro ty, co dodržují dietní opatření. Zahustí a ochutí polévku či omáčku a zároveň ji udrží nízkotučnou. 

  1. Na rozehřátou pánev nasypeme hladkou mouku a na nízkém plameni a za stálého míchání ji pražíme do zlatavé či tmavší barvy - podle toho, na jaký pokrm ji budeme potřebovat. Nesmíme ji ovšem spálit, jinak zhořkne.
  2. Horkou jíšku poté smícháme se studenou tekutinou, s mlékem, vodou nebo vývarem, a poté ji alespoň 20 minut provařujeme.
Pojďte si vyzkoušet i klasickou jíšku z tuku a mouky, kterou si jednoduše připravíte podle tohoto videonávodu, zvládne to jistě každý začátečník.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky