Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moučníky do skleničky jsou jednodušší verzí oblíbených řezů a zákusků, jejichž příprava bývá dlouhá a složitá. Pro začátečníky je snazší připravit krémový dezert do skla s dobrotou, která se moučníku chutí podobá.

Moučník do skleničky má nejčastěji podobu krému nebo pěny, proložené sušenkami a ovocem. Podstatné je, že po prvním ochutnání okamžitě poznáme, jaký moučník jíme. Dezerty můžeme připravit ve zdravější verzi než jejich pečenou předlohu.

Oblíbené řezy do skleničky

Podstatná je chuť vytvořeného moučníku do skla:

  • Oblíbené Míša řezy připravíme z rozdrobených kaakových sušenek (nebo zamrazených odřezků piškotu), které nasypeme do skleničky a na ně navrstvíme šlehaný tvaroh s medem. Poslední vrstvou je čokoládová poleva, ozdobená kouskem ovoce.
  • Italské Tiramisu má chuť instantní kávy, do které máčíme kousky piškotů a prokládáme jimi ušlehaný krém z mascarpone, cukru a žloutků. Povrch každé skleničky srovnáme nožem do roviny a povrch posypeme práškovým kakaem nebo strouhanou čokoládou.
  • Smetanový cheesecake je lehký a svěží. Použijeme rozdrcené máslové sušenky, nasypeme je na dno skleničky a na ně navrstvíme smetanový krém se želatinou. Po ztuhnutí krému v lednici zdobíme pohár želatinovým přelivem nebo jen kopečkem šlehačky a ovocem.

Koláče jako dezert do skla

I obyčejný koláč se může změnit v chutný a zdravý dezert:

  • Jablečný koláč připravíme z nalámaných máslových sušenek, které rozložíme na dno skleničky. Na ně naneseme vrstvu rozvařených jablíček se skořicí a medem (pokud jsou řídká, zahustíme je trochou pudinkového prášku). Vrstvy střídáme. Po vychlazení ozdobíme šlehačkou.
  • Klasický makovec nahradíme makovo-tvarohovým krémem. Umletý mák spaříme trochou vařícího mléka a po vychladnutí ho smícháme s tvarohem a medem. Směs klademe do skleničky. Můžeme ji proložit nalámanými piškoty, které krému dodají hustotu.
  • Mrkvový dort dobře nahradí zdravý pohár z rozmixované čerstvé nebo uvařené mrkve, smíchané s medem, ovesnými vločkami, citrónem, popřípadě lžičkou jogurtu pro dodání svěžesti. Povrch poháru posypeme nasekanými oříšky a špetkou skořice.

Sušenky a cukroví do skleničky

Kromě dětských a cukrářských piškotů můžeme použít i sušenky:
  • Perníčky a perník voní skořicí, badyánem, muškátovým oříškem, citrónovou kůrou a zázvorem. Měkké perníčky rozlámeme do skleniček a vrstvíme je s připraveným tvarohovým krémem, popřípadě kousky ovoce. Vršek pohárů pokapeme rozpuštěnou čokoládou.
  • Zbytky cukroví využijeme stejně jako perníčky - nalámeme je do skleniček a proložíme tvarohovým krémem nebo uvařeným pudinkem. Povrch ozdobíme celými kousky cukroví, zapíchanými do kopečku krému nebo šlehačky a vše posypeme strouhanou čokoládou.
  • Koupené sušenky (Oreo, Bebe, Lotus) nemusíme mlsat samotné, pokud je vrstvíme do skleniček s tvarohem, zakysanou smetanou, šlehačkou či mascarpone. Krém ochutíme ovocem, vanilkou, vaječným koňakem, kávou či čokoládou - dezert bude hotový za pár minut.

Pro dezerty volíme skleničky, určené na poháry nebo takové, které hezky vypadají a dají se uzavřít víčkem. Obsah skleničky je dobře vidět, proto si pohrajme s vrstvením.

Na jeden z mnoha receptů se podívejte ve videu - jde o přípravu skleničkové verze oblíbených Míša řezů:

Sladké drobečky

Krémy do skleniček se svým pečeným protějškům podobají hlavně chutí - proto k jablkům přidáváme skořici, k perníčkům perníkové koření, k cheesecakům citrónovou šťávu a k mrkvovým pohárům ořechy. Při ochucování se fantazii meze nekladou. Zkusíme například vrstvit sušenky Oreo se šlehačkou a třešněmi - a schwarzwaldský dort ve skleničce je na světě.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli