Kdy nasázet ozimou cibuli. Podzimní výsadba vám pro další rok zajistí časnou sklizeň
Cibule je na našem stole skoro každý den a pro zahrádkáře je to velmi vděčná zelenina. Pěstování je snadné a skladování jednoduché. Cibuli nemusíme zavařovat nebo mrazit, stačí ji dobře vysušit a uložit. Ozimá cibule představuje skvělý způsob, jak se postarat o brzkou sklizeň.
Cibuli můžete vypěstovat ze semínek nebo ze sazečky. Pěstování ze sazečky (z malých cibulek) je snazší a začínajícím pěstitelům vyhovuje lépe. Pěstování ze semínek je zdlouhavější a pracnější na udržení porostu bez plevelů. Sazečku vysazujte buď na jaře nebo na podzim, té vysazené na podzim se říká "ozimá".
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy nasázet ozimou cibuli
Semínka je potřeba vyset dříve - koncem srpna až začátkem září, ale sazečku ozimé cibule vysazujte až koncem září nebo v průběhu října, vždy ji musíte dát do země dříve, než zamrzne půda. Ozimá cibule snáší dobře zimní období, ale do země ji dávejte trochu hlouběji než jarní cibuli, protože ji mráz bude vytlačovat vzhůru.
Jak vysadit ozimou cibuli
Sazečku ozimé cibule vysazujte na dobře připravený a odplevelený záhon, můžete na něj rozhodit kompost a trochu písku pro odlehčení, ale chlévský hnůj nepřidávejte.
- Sazečku dávejte do hloubky přibližně 3 cm pod povrchem. Řádky by měly mít mezi sebou 25–30 cm, mezi cibulkami nechte přibližně 7 cm, aby měly v následující sezóně dostatek prostoru k narůstání.
- Ozimou cibuli můžete pěstovat na dříve založeném vyvýšeném záhoně.
- Přikrývka bílou netkanou textilií nebo mírná zálivka při suchém počasí jí prospějí.
Výhody pěstování ozimé cibule
Velmi brzy na jaře můžete sklízet cibulovou nať, protože ozimá cibule raší dříve než cibule vysazená teprve na jaře. Dřívější bude také sklizeň ozimé cibule, ta totiž brzy začne pokládat nať a zasychat, což je signálem k vytrhání a prosušení cibulí.
Proti jarní cibuli má ta ozimá trochu horší skladovatelnost, nicméně neznamená to, že se vám bude brzy kazit. Z toho důvodu je výhodnější mít od každé cibule trochu. Ozimou pro spotřebu v průběhu léta a začínajícího podzimu, jarní pro uložení na celou zimu až do jara.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chuť jarní a ozimé cibule je obdobná, rozdíl zřejmě vůbec nepoznáte. Cibule je skvělou surovinou, která je důležitá při vaření gulášů, a ani v segedínském podle následujícího videa nesmí chybět.
Komentáře