Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kopr patří k oblíbeným rostlinám našich zahrad. Je skvělé si donést trochu aromatické natě, která ještě před chvílí rostla. Jemně nakrájený kopr se přidává do polévek, omáček i pomazánek. Může dochutit masová jídla a je důležitý při zavařování zeleniny.

Kopr je aromatická rostlina, která se snadno pěstuje a pokud ji necháme vysemenit, často znovu vyklíčí a opakovaně roste. Krásné a svěží natě vypěstujeme ve skleníku nebo fóliovníku - než se začne rozrůstat plodová zelenina, už budeme mít dostatečnou zásobu uloženou v mrazničce. Kopr by neměl na naší zahradě chybět, abychom z něj mohli připravovat všechny ty báječné dobroty.

1/15

    2 z 15

    Babiččina rychlá kulajda

    Babiččina rychlá kulajda Video

    Kulajda je další poklad naší kuchyně - opět se vaří v mnoha obměnách, přičemž každá polévka chutná trochu jinak. Obvyklou ingrediencí jsou houby, mohou to být hřibovité houby nebo také kuřátka. K polévce se výborně hodí vajíčka, kulajda je pak ještě sytější. Kopr přidáváme až na závěr vaření. 

    3 z 15

    Kvašáky

    Kvašáky Video

    Kvašené okurky "kvašáky" by bez kopru neměly tu správnou chuť. Už kvůli nim je potřeba vypěstovat dostatek kopru. Přidejte také křen a vinné listy. Okurky proložené přísadami zalijte nálevem a nechte asi týden kvasit na teplém místě, pak je uložte do chladna.

    5 z 15

    Americké okurky

    Americké okurky Video

    Americké okurky chutnají báječně. Pokud budete mít dostatek okurek, tak neváhejte a tento recept vyzkoušejte. Kopr v něm nesmí chybět. Okurky tímto způsobem stačí zavařit do menších skleniček, jsou poměrně pikantní a skvěle se hodí na doplnění nejrůznějších jídel.

    7 z 15

    Žampionový krém

    Žampionový krém Video

    Kopr se výborně hodí do houbových polévek i omáček, v tomto případě můžete připravit žampiónový krém, ochucený kořením a bylinkami. Na zjemnění polévky opět použijte smetanu, už to je zárukou skvělé výsledné chuti.

    8 z 15

    "Znojemský" nálev na okurky

    "Znojemský" nálev na okurky Video

    Kopr je mimořádně důležitou ingrediencí při zavařování okurek v nálevu. Přidejte také kolečka mrkve a plátky cibule, kopr se přidává buď ve formě okvětí nebo snítky, postačí i nakrájený stonek kopru. Jde o intenzivní koprové aroma, které dá okurkám tu správnou chuť. 

    10 z 15

    Boršč z Arbatu

    Boršč z Arbatu

    Boršč je tradiční polévka, která v některých zemích patří k nejoblíbenějším jídlům. Vaří se rovnou ve větším množství a tu správnou chuť má až druhý den, když se chutě řádně rozleží. Polévce dává barvu červená řepa, ale dále se polévka vaří ve více obměnách

    11 z 15

    Nakládané zelí do klasického sudu

    Nakládané zelí do klasického sudu

    Nakládané kysané zelí je další jedinečnou pochoutkou, která se může ochutit více způsoby. Jednou z možností, jak zelí dochutit, je přidat kromě cibule také bobkový list, jablka a koprovou nať. Po nastrouhání a smíchání s dalšími surovinami je potřeba zelí po vrstvách pěchovat do sudu, zatížit a nechat v teple vykvasit.

    12 z 15

    Zelný salát s mrkví a koprem

    Zelný salát s mrkví a koprem Video

    Zelný salát s mrkví je nabitý vitamíny a příjemně chutná. K ochucení použijte dresink z aromatického kopru, zakysané smetany, balzamikového octa a majonézy. Takto připravený salát se výborně hodí ke grilovaným nebo pečeným masům.

    13 z 15

    Plněné brambory s bylinkami (vegan)

    Plněné brambory s bylinkami (vegan)

    Omyté brambory uvařte, rozpulte a vnitřek částečně vydlabejte. Vydlabanou část smíchejte s dalšími surovinami, přidejte také nasekané bylinky a jogurt, dobře dochuťte. Umíchanou směsí naplňte vydlabané brambory a zapečte nebo ugrilujte v troubě.

    14 z 15

    Losos s koprovým přelivem

    Losos s koprovým přelivem

    Chuť kopru skvěle doplňuje lososa pokapaného šťávou z citrónu a opečeného na másle. Kopr použijete ještě na závěr do výpeku, který báječně zjemní smetana. Tento pokrm se hodí především na sváteční příležitosti.

    15 z 15

    Rybí filé v jogurtu a rajském protlaku

    Rybí filé v jogurtu a rajském protlaku

    Rybí filé opečte na oleji a pak přendejte do zapékací misky. Zvlášť připravte rajčatovou omáčku s koprem, kterou rybu přelijete, přidejte také jogurt a vše posypte strouhaným sýrem. Dejte do rozpálené trouby a upečte.

1/15

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli