Nakládané zelí do klasického sudu
Kyselé zelí je výsledkem každoročního podzimního rituálu v mnoha rodinách. Dobře prokysané, uložené v sudu, proložené jablky pro ještě lepší chuť. Takové, které si s chutí naberete do misky, a budete ho umlsávat.
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Pri nakladaní kapusty uložím vždy do súdka niekoľko celých malých hlávok kapusty. Počas kysnutia pekne zmäknú. Keď natrafíme pri vyberaní na kapustu, robím plnenú kapustu. Listy sa ľahúčko rozdeľujú a plnená kapusta má výbornú chuť, keď je plnená v prekysnutých listoch.
Kapusta musí byť po celý čas do vyprázdnenia suda zakrytá vodou, sud treba kontrolovať a vodu dolievať ak treba, obyčajne vtedy, ak robíme kapustnicu a tekutinu vyberieme.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
27. 9. 2016 09:57
25. 11. 2012 16:03
10. 11. 2012 16:34
21. 2. 2011 16:53
21. 2. 2011 16:23
http://clupmi.blog.cz
21. 2. 2011 16:11
http://miric.unas.cz
11. 1. 2011 14:28
11. 1. 2011 14:19
11. 1. 2011 14:14
11. 1. 2011 13:37
11. 1. 2011 13:35
11. 1. 2011 13:30
6. 11. 2010 19:12
1. neprítomnosť vzduchu ( baktérie mliečneho kvasenia sú anaeróbne ), to dosiahnete poriadnym nadupaním kapusty a zaliatím lákom
2. teplota okolo 20 °C
Fermentácia prebieha v 4. fázach, pre vás je zaujímavá 4. fáza, v ktorej po mliečnom kvasení nasleduje maslové kvasenie a to spôsobuje vaše problémy - zmenu farby, chuti a mäknutie.
To znamená, že musíte zabrániť maslovému kvaseniu. To spôsobujú hlavne kvasinky.
Pre vás to prakticky znamená, že musíte kapustu dobre natlačiť, pri tlačení musí byť na vrchu šťava z kapusty, a po naložení musíte kapustu dobre zaťažiť. Počas celého skladovania kapusty musí byť povrch kapusty zaliaty nálevom a zaťažený. Keď šťavu odoberiete, musíte doliať slanú vlažnú vodu. Nemajte obavy, o pár dní je opäť kyslá.
Dôležitá je teplota pri kvasení, tých 20°C zabezpečí rýchly začiatok kvasenia. Ale po ukončení kvasenia musí kapusta do chladu, ideálna je teplota 0 - 5 °C.
A ešte jedna možnosť : baktérie maslového kvasenia sa rozmnožia, keď klesne koncentrácia soli pod 1,5% objemu kapusty. Preto ako som písala, vodu, ktorú na kapustu dolievate, vždy osoľte.
6. 11. 2010 18:18
2. 11. 2010 20:57
Janka ďakujem
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Francouzské řízečky
Přidáno před 5 hodinami
Palačinkové rolky
Přidáno před 7 hodinami
Cizrnové kari s květákem, cuketou a rajčátky
Přidáno před 8 hodinami
Jablkové kroužky v čokoládě
Přidáno před 19 hodinami
Rohlíkové křupky
Přidáno 17. 4. 2024 10:02
Květáková fritáta
Přidáno 17. 4. 2024 09:54
Právě bylo uvařeno:
Dušené vepřové kotlety
RadaNaty uvařila před 19 minutami
Pudingové lívance (bez mouky)
projach uvařil před 28 minutami
Rajská omáčka s hovězím masem
PetraJ7 uvařila před 56 minutami
Výborný piškotový korpus na dorty
Santiago uvařila před 1 hodinou
Frankfurtská jemná polévka
es.jana.dobrecova uvařil před 2 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
DeniskaBoo uvařila před 2 hodinami
Nadýchaný piškotový korpus
Andy.E uvařila před 2 hodinami
Frankfurtská polévka
spagin uvařila před 3 hodinami
Bezva smažený sýr
DVJU7 uvařila před 3 hodinami
Pomazánka z uzeného tvarohu
janatka uvařila před 3 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: nakládané zelí do soudku nakládané zelí nalozeni zeli jak nalozit zeli do sudu nakládané zelí recept jak nalozit kysele zeli tlačení zelí kyselé zelí nakládání kysané zelí v sudu jak udělat domácí kysané zelí do škopku recept na naložení zelí nakladanie kyslej kapusty nakladané kyselé zelí sud na zelí dřevěný sud na zelí recept na nakladane zeli nakladani zeli kameninový hrnec na zelí škopek na zelí nalozeni kysaneho zeli
Suroviny: zelí hlávkové, cibule, sůl, deko, bobkový list, kopr, jablko, zelí hlávkové
Nakládané zelí do klasického sudu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8En2
37 názorů