Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nakládané zelí do klasického sudu

Kyselé zelí je výsledkem každoročního podzimního rituálu v mnoha rodinách. Dobře prokysané, uložené v sudu, proložené jablky pro ještě lepší chuť. Takové, které si s chutí naberete do misky, a budete ho umlsávat.

Hodnocení receptu je 4,9 (20×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

20. 10. 2010 20:09

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Pri nakladaní kapusty uložím vždy do súdka niekoľko celých malých hlávok kapusty. Počas kysnutia pekne zmäknú. Keď natrafíme pri vyberaní na kapustu, robím plnenú kapustu. Listy sa ľahúčko rozdeľujú a plnená kapusta má výbornú chuť, keď je plnená v prekysnutých listoch.

Kapusta musí byť po celý čas do vyprázdnenia suda zakrytá vodou, sud treba kontrolovať a vodu dolievať ak treba, obyčajne vtedy, ak robíme kapustnicu a tekutinu vyberieme.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Karel Drlík

27. 9. 2016 09:57

Paja: Protože hnije. Musí být pod vodou a taky je potřebné zelí používat a rovněž jak píše autorka receptu vodu dolévat poté co se lak odebral pro potřeby vaření zelňačky.Používat tedy naložené zelí i nálev.Na povrchu by neměly plavat zbytky zelí a vše nechat bez povšimnutí dlouhé týdny.

tejaja tejaja

25. 11. 2012 16:03

Tom: chyba nie je je v prílišnom udusení kapusty, práve naopak, kapusta sa musí dobre nadupať, aby sa baktériám zabezpečilo anaeróbne prostredie a množili sa tie správne baktérie;-)

Tom

10. 11. 2012 16:34

No ja dnes prave nakladam. Delame to s malymi odlistnotmi cela rodina. Kazdy trochu jinak.Tata to ma vzdy celkem meke a po pul roce to ani nekrupe. S brachou jsme dosli k zaveru, ze chyba je v prilisnem udusani. Ano vzduch vitesnit, ale decentne. Delam to rukou pri kazde vrstve a vse v poho.:-))

tejaja tejaja

21. 2. 2011 16:53

Jéje, tak to šlapání začnem závidieť :-D:-D:-D My sme nikdy nešľapali, mali sme na to drevený tĺčik, teraz má manžel dobré päste, lebo tĺčik doslúžil. Ale v lete vyrobí nový tĺčik, aby to bolo pohodlnejšie :-D:-D:-D

clupmi clupmi

21. 2. 2011 16:23

Jsme zvyklí ještě zelí napřed přikrýt plachetkou a teprve pak prkénka a šutr. Při každém odebírání zelí vše dobře omyjeme a opláchneme. Máme ale hrnce s tzv. vodním víkem. Babička když tlačila zelí do klasického dřevěného sudu, tak se vždy vrchní cca 1 cm vrstva měkkého zelí odebrala a dala pryč. Šlapalo se bosýma, řádně umytýma nohama a ten kdo šlapal musel absolvovat protichřipkové opatření, to znamená, že pil hodně horkého čaje s rumem nebo slivovicí, takže mnohdy na konci šlapání vypadl na zem. :-D
http://clupmi.blog.cz

clupmi clupmi

21. 2. 2011 16:11

Autorka to vysvětlila zcela pregnantně. Není nic, co bych k teorii kvašení dodal...:-K
http://miric.unas.cz

Simona Skolakova Simona Skolakova

11. 1. 2011 14:28

tak nevím,já to sice nemám v sudu,ale v 3L láhvích,zatížené nemám nic a zelí je krásně křupavé.;-):yes:

zizala zizala (moderátorka)

11. 1. 2011 14:19

Zelí musí být bez přístupu vzduchu, stále ponořené v tekutině, zátěží má být kyselinotvorný kámen (já mám velký křemen, ale i žula být může, ta křemen obsahuje) a být správná koncentrace soli. Zelí měkne, když místo mléčného kvašení nastoupí máselné. Viz komentáře terezky ;-)

jahoda jahoda

11. 1. 2011 14:14

Také mám extra dělané dřevěné kulaté prkýnko a na tom velkou žulovou kostku. Také kontroluji a postupně dolévám převařenou studenou vodou.., příp. odstraním nepěkné zelí, co je napovrchu..., protože prkýnko důkladně nezakryje vše

spagetka spagetka

11. 1. 2011 13:37

Souhlas, vždycky jsme zatížili zelí nejprve takovou dřevěnou špachtlí, nebo jak to nazvat,nebo kusy prkýnek, aby překryla prostor povrchu a na to dáváme několik žulových kamenů, už léta, a zelí je nádherně křupavé. jen se musí kontrolovat ta voda, aby to bylo potopené a pořádně stlačené ;-)

jahoda jahoda

11. 1. 2011 13:35

Tož moja rada taká, musí to byt řádně zatížené. Teda moja praxe. Švagrová nezatěžuje a má to jak blato. Tak nevím:-//

Paja

11. 1. 2011 13:30

Proč zelí příliš změkne odborníci.Včil se ukažte:yes:

tejaja tejaja

6. 11. 2010 19:12

petrikv, fermentácia kapusty ( mliečne kvasenie ) potrebuje 2 podmienky :
1. neprítomnosť vzduchu ( baktérie mliečneho kvasenia sú anaeróbne ), to dosiahnete poriadnym nadupaním kapusty a zaliatím lákom
2. teplota okolo 20 °C
Fermentácia prebieha v 4. fázach, pre vás je zaujímavá 4. fáza, v ktorej po mliečnom kvasení nasleduje maslové kvasenie a to spôsobuje vaše problémy - zmenu farby, chuti a mäknutie.
To znamená, že musíte zabrániť maslovému kvaseniu. To spôsobujú hlavne kvasinky.
Pre vás to prakticky znamená, že musíte kapustu dobre natlačiť, pri tlačení musí byť na vrchu šťava z kapusty, a po naložení musíte kapustu dobre zaťažiť. Počas celého skladovania kapusty musí byť povrch kapusty zaliaty nálevom a zaťažený. Keď šťavu odoberiete, musíte doliať slanú vlažnú vodu. Nemajte obavy, o pár dní je opäť kyslá.
Dôležitá je teplota pri kvasení, tých 20°C zabezpečí rýchly začiatok kvasenia. Ale po ukončení kvasenia musí kapusta do chladu, ideálna je teplota 0 - 5 °C.
A ešte jedna možnosť : baktérie maslového kvasenia sa rozmnožia, keď klesne koncentrácia soli pod 1,5% objemu kapusty. Preto ako som písala, vodu, ktorú na kapustu dolievate, vždy osoľte.

petrikv

6. 11. 2010 18:18

neviete niekto preco mi pri vykvaseni zmekne kapusta a je potom mäkká pomaly na blato? pritom postup nakladania pouzivam presne taky ako vsetci. nebude to solou? alebo vela cibule? neviem. poradte. dakujem

tejaja tejaja

2. 11. 2010 20:57

zizalka, kapusta musí byť po celý čas do vyprázdnenia suda zakrytá vodou, sud treba kontrolovať a vodu dolievať ak treba, obyčajne vtedy, ak robím kapustnicu a tekutinu vyberiem. ;-)

Janka ďakujem :-8

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: nakládané zelí do soudku nakládané zelí nalozeni zeli jak nalozit zeli do sudu nakládané zelí recept jak nalozit kysele zeli tlačení zelí kyselé zelí nakládání kysané zelí v sudu jak udělat domácí kysané zelí do škopku recept na naložení zelí nakladanie kyslej kapusty nakladané kyselé zelí sud na zelí dřevěný sud na zelí recept na nakladane zeli nakladani zeli kameninový hrnec na zelí škopek na zelí nalozeni kysaneho zeli

Suroviny: zelí hlávkové, cibule, sůl, deko, bobkový list, kopr, jablko, zelí hlávkové

TopRecepty.cz

Nakládané zelí do klasického sudu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8En2