Nakládané zelí do klasického sudu
Kyselé zelí je výsledkem každoročního podzimního rituálu v mnoha rodinách. Dobře prokysané, uložené v sudu, proložené jablky pro ještě lepší chuť. Takové, které si s chutí naberete do misky a budete ho umlsávat.
Postup přípravy
Kapustu nakladáme po vrstvách, každú vrstvu tĺčikom poriadne utlačíme. Do kapusty naložíme aj zopár jabĺk. Krok 5: Kapustu natlačíme tak, aby po naložení bola zakrytá vrstvou šťavy. Krok 6: Nadbytočnú šťavu odoberieme, ale kapusta musí byť zakrytá tekutinou. Krok 7: Na kapustu uložíme doštičky a zaťažíme kameňom. Zakryjeme a v teple necháme kysnúť. Krok 8: Počas kysnutia kapusta buble, akonáhle prestane bublať, je vykysnutá a uložíme ju do chladu.
Zveřejněno 20. 10. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Nakládané zelí do klasického sudu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8En2
Moje poznámka
Nakládané zelí do klasického sudu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8En2
Nejnovější recepty
Vláčná mramorová bábovka
Přidáno před 10 hodinami
Vejce s dijonskou omáčkou s mrkvovými knedlíky
Přidáno před 10 hodinami
Mrkvové knedlíky s mozzarellou
Přidáno před 11 hodinami
Palačinky se špenátem
Přidáno před 21 hodinami
Vepřová plec na rajčatech, pórku a řapíkatém celeru
Přidáno 29. 4. 2025 20:01
Mrkvové muffiny se sladkým sýrovým krémem
Přidáno 29. 4. 2025 15:00
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zapečený květák s nivou, vejci a smetanou
Kaill před 10 minutami
Vepřové maso ve vlastní šťávě
mifor před 12 hodinami
Čokoládová poleva (krém)
panilek před 13 hodinami
Výborná svíčková
Nikki60 před 14 hodinami
Kuskusový nákyp s tvarohem a jablky
TondaJ před 16 hodinami
Klasické české rohlíky
Vavrofka před 16 hodinami
Kuře pečené na mřížce
vaclavagregrova před 16 hodinami
Domácí krtkův dort
Rezinka26 před 17 hodinami
Cuketa v pikantním sýrovém těstíčku
vagundova před 17 hodinami
Smetanová pórková polévka
Fitulka před 18 hodinami
Tématické fráze:
nakládané zelí do soudku,
nakládané zelí,
nalozeni zeli,
jak nalozit zeli do sudu,
nakládané zelí recept,
jak nalozit kysele zeli,
tlačení zelí,
kyselé zelí nakládání,
kysané zelí v sudu,
jak udělat domácí kysané zelí do škopku,
recept na naložení zelí,
nakladanie kyslej kapusty,
nakladané kyselé zelí,
sud na zelí,
dřevěný sud na zelí,
recept na nakladane zeli,
nakladani zeli,
kameninový hrnec na zelí,
škopek na zelí,
nalozeni kysaneho zeli
Suroviny:
zelí hlávkové,
cibule,
sůl,
deko,
bobkový list,
kopr,
jablko,
zelí hlávkové
Komentáře (37)
http://clupmi.blog.cz
http://miric.unas.cz
1. neprítomnosť vzduchu ( baktérie mliečneho kvasenia sú anaeróbne ), to dosiahnete poriadnym nadupaním kapusty a zaliatím lákom
2. teplota okolo 20 °C
Fermentácia prebieha v 4. fázach, pre vás je zaujímavá 4. fáza, v ktorej po mliečnom kvasení nasleduje maslové kvasenie a to spôsobuje vaše problémy - zmenu farby, chuti a mäknutie.
To znamená, že musíte zabrániť maslovému kvaseniu. To spôsobujú hlavne kvasinky.
Pre vás to prakticky znamená, že musíte kapustu dobre natlačiť, pri tlačení musí byť na vrchu šťava z kapusty, a po naložení musíte kapustu dobre zaťažiť. Počas celého skladovania kapusty musí byť povrch kapusty zaliaty nálevom a zaťažený. Keď šťavu odoberiete, musíte doliať slanú vlažnú vodu. Nemajte obavy, o pár dní je opäť kyslá.
Dôležitá je teplota pri kvasení, tých 20°C zabezpečí rýchly začiatok kvasenia. Ale po ukončení kvasenia musí kapusta do chladu, ideálna je teplota 0 - 5 °C.
A ešte jedna možnosť : baktérie maslového kvasenia sa rozmnožia, keď klesne koncentrácia soli pod 1,5% objemu kapusty. Preto ako som písala, vodu, ktorú na kapustu dolievate, vždy osoľte.
Janka ďakujem