Kornoutky jsou určené k plnění. Chutnají se zmrzlinou, krémem i pěnou s ovocem
Kornoutky ve sladké kuchyni jsou cukrářské výrobky, které se plní zmrzlinou, krémy, pěnami a ovocem. Nejznámější jsou zmrzlinové oplatkové kornoutky, ale také kornoutky ořechové, čokoládové nebo z listového a jiného těsta.
Kornoutky mají kónický tvar, který vznikne stočením plátku pečeného či nepečeného těsta do tvaru kuželu. Na výrobu kornoutků si můžeme pořídit kuželovité tvořítko, kterému se říká "kopyto". Pokud ho neseženeme, poslouží nám list papíru či fólie.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se připravují kornoutky
Příprava probíhá ve dvou krocích - příprava formičky a stáčení:
- Vyrobíme si formičku kuželovitého tvaru z papíru, silné kancelářské fólie nebo z kousku plechu z plechovky od piva či limonády. Stočíme materiál do potřebného tvaru, zajistíme slepením nebo sešitím a papírovou formičku obalíme do alobalu. Stačí nám jedna nebo dvě (budeme-li mít při pečení pomocníky). Pokud se nám to vyplatí, pořídíme si dřevěné kopyto nebo plechové formy, na kterých můžeme kornoutky i péct.
- Plát těsta rozdělíme na čtverce, které po úhlopříčce rozkrojíme na trojúhelníky. Na kratší stranu trojúhelníku přiložíme formičku a pěkně od kraje stočíme kornoutek. Stáčení upečeného těsta (čtverců či koleček) probíhá stejným způsobem - horký plátek stočíme, spoj přitlačíme k desce stolu a kornoutek sejmeme z formičky. Čím tenčí těsto, tím je kornoutek hezčí.
Z jakých těst se připravují kornoutky
Záleží na tom, čím kornoutky plníme a k jaké příležitosti:
- Oplatkové kornoutky si můžeme vyrobit nebo je koupit v cukrárně. Majitelé oplatkovačů nebo vaflovačů dají domácí výrobě oplatek přednost.
- Medové kornoutky patří mezi základní vánoční cukroví. Připravují se ze stáčených pečených placiček a vychladlé se plní karamelovým krémem.
- Nepečené kornoutky se připravují z ořechového těsta. Musíme si předem připravit potřebný počet kornoutků. Těsto na nich necháme zaschnout.
- Kornoutky z těsta patří mezi moučníky, které se pečou na kovových formičkách stejně jako kremrole. Použijeme listové, linecké či tvarohové těsto.
- Čokoládové kornoutky vyrobíme namočením kovové formičky do rozpuštěné čokolády. Formu předem vychladíme - čokoláda pak rychle ztuhne.
Čím se plní sladké kornoutky
Aby se naplněný kornoutek hned nerozmočil, můžeme ho vylít rozpuštěnou čokoládou a nechat ztuhnout. Pevnost kornoutku prodlouží i namočení jeho okrajů do čokolády. Jako náplň se hodí zmrzlina, ochucené pudinkové krémy, šlehačka s mascarpone, mousse, bílkový sníh, šlehaný tvaroh, ovocné saláty nebo tuhé nádivky (ořechová, kokosová). Na ozdobu použijeme sekané ořechy, kokos, čokoládové ozdoby, cukrářské zdobení, kousky ovoce nebo různé toppingy.
Sladké drobečky
Kornoutky jsou vhodné nejen na cukroví, ale i jako dekorace na dort. Velký zmrzlinový kornoutek vylijeme čokoládou, položíme na dort a naplníme krémem, který posypeme barevnými lentilkami. Stékaná poleva vytvoří dojem, že čokoláda teče z kornoutku.
Komentáře