Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oplatky se v našich zemích pečou od raného středověku. Zkuste je upéct i nyní. Není to složité a výsledek nadchne
Pixabay

Oplatky patří k obřadnímu starodávnému pečivu. Pečou se v tzv. oplatečnicích, což jsou kovové kleště obvykle s kruhovým zakončením. Výroba oplatek je jednoduchá.

Pečení oplatek má u nás dlouhou historii. Už za dob sv. Václava se pekly k rituálům při mších. A v dobách Žižkových už byla známa místa na Hořicku a Jičínsku, kde se oplatky běžně pekly. V mnoha muzeích jsou k vidění staré oplatkové kleště, které nesměly chybět v žádné lepší domácnosti. Mnoho kleští má vyryté zdobné reliéfy nebo nápisy. V současnosti lze koupit elektrické oplatkovače.

Jak připravit těsto na oplatky

Na oplatky musí být těsto velmi jemné a bez hrudek. Je několik receptů na těsta, od levných až po bohatší se žloutky, máslem, smetanou apod. Každá výrobna měla svůj recept.

  • Jednoduché oplatky připravíme z 250 g hladké mouky, 1 žloutku, 17 g oleje, 300 ml mléka nebo vody. Kypřené jsou ¼ kávové lžičky sody nebo amonia.
  • Těsto můžeme ochutit citronovou kůrou, vanilkou nebo skořicí.
  • Všechny suroviny rozšleháme dohladka. V případě, že je hmota ještě hustá, doředíme ji vodou. Nejlépe se těsto připraví pomocí šlehače. Případné hrudky přecedíme.
  • Těsto připravíme vždy čerstvé, do druhého dne by se znehodnotilo.

Jak péct oplatky

Postup výroby oplatků není složitý, elektrické oplatkovače dnes nahradí pomůcky z dřívější doby.

  • Troška těsta se v rozpálené a tukem vytřené oplatečnici uzavře a z obou stran krátce upeče.
  • Po upečení se oplatky zahorka stočí do trubiček, kornoutků, nebo naopak zatíží, aby se nekroutily. Z oplatkového těsta lze po upečení tvarovat také kornoutky na zmrzlinu.
  • Upečené korpusy skladujeme v suchu, aby nenavlhly.
  • Zchladlé oplatky lze plnit, slepovat nebo spékat. Teplé oplatky jsou hitem lázeňských cukráren.
  • Při spékání nebo výrobě trubiček oplatky pomažeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem se skořicí. Výbornou náplní jsou i mleté ořechy s cukrem nebo karamel.
  • Náplně do oplatek jsou vždy tukové bez vody, aby oplatky zůstaly křupavé. Vrstvené plněné oplatky řežeme pilkovým nožem.

Oplatky se někde tradičně podávají na Štědrý den s medem nebo česnekem jako rituální pokrm. Výbornou alternativou k sladkým oplatkům jsou slané sýrové oplatky.

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky